Празнични попусти

GARMIN часовник е одличен подарок!

Повеќе >>

Колку повеќе го користите вашиот паметен телефон, толку побрзо батеријата ќе се испразни. Нашето тело работи на ист начин. Колку повеќе е стресен и поактивен вашиот живот, толку побрзо ќе се потрошат резервите во телото.

Со нашата Body Battery, која е поддржана од Firstbeat Analytics, можете во секое време да следите колку енергија вашето тело сè уште има во резервоарот. Ви нуди можност лесно да ги комбинирате факторите помеѓу стресот, релаксацијата, спиењето и физичката активност. Колку е поголема вредноста (0-100), толку подобро ќе можете да се концентрирате на можните предизвици во овој момент, да ги надминете и потоа да се опоравите од нив.

Кога спиете или се релаксирате, батеријата на вашето тело се полни. Од друга страна, физичката активност и стресот, без разлика дали се позитивни или негативни, се одговорни за исцрпување на резервите на вашето тело и намалување на неговата отпорност.

Технологијата и знаењето зад Body Battery функционалноста се заснова на способноста на Firstbeat да ги интерпретира промените во вашето срце од отчук до отчук, со што ја открива интеракцијата помеѓу симпатичните (борба или бегство) и парасимпатичните (одмор и варење) гранки на вашиот автономен нервен систем.

Со комбинирање на стресот, релаксацијата и спиењето со физиолошките ефекти на физичката активност, Body Battery ви дава увид во реакциите на вашето тело на предизвиците во животот.

Garmin smart часовниците со body battery функцијата се ваш секојдневен партнер за анализа и сугастија да дојдете до балансиран ден за вас и вашето тело.

Телото е создадено за да се користи …

Вашиот паметен телефон е направен да го користи. Нема смисла да се продолжи траењето на батеријата кога не ја користите. Истото важи и за вашето тело. Тој е дизајниран да се користи, а и менталниот и физичкиот стрес се добри за вас – до одреден степен.

Сепак, здравиот став кон животот не значи дека батеријата на вашето тело треба да биде полна цел ден. Треба да изгубите тежина во текот на денот.

Кога батеријата на вашето тело е наполнета, барајте можности, активности и задачи за да ја предизвикате. Искористете ја вашата енергија за да ги завршите работите со голема самодоверба. Верувајте во моќта на добриот сон за полнење на батеријата на вашето тело преку ноќ.

Се подразбира дека сите ние имаме различни видови на одговорности, работни места и интереси, а нашите ментални и физички ресурси се ограничени. Body Battery ви помага да ги идентификувате критичните точки за да можете да направите мали промени и на тој начин да ги оптимизирате вашите перформанси и да се концентрирате на најважните работи.

  1. Батеријата на телото обично се полни преку ноќ
  2. Батеријата на телото се празни за време на работниот ден и вечерниот тренинг
  3. Добриот сон ја полни батеријата на телото ефикасно преку ноќ
  4. Особено стресен работен ден проследен со предизвикувачки тренинг ќе ја испразни батеријата на телото
  5. Прекумерната изложеност во текот на денот ќе ја намали ефикасноста на полнењето преку ноќ
  6. Попладневната дремка носи поттик
  7. Опуштениот ден го успорува испуштањето во текот на денот и ја подобрува способноста за полнење навечер
  8. Пиење алкохол
  9. Разградувањето на алкохолот во телото ја нарушува регенерацијата и ја намалува способноста на батеријата на телото целосно да се наполни.

5 причини зошто вашето body battery ви опаѓа 

Нема ништо лошо со повремено празнење на батеријата на телото, особено ако точно знаете зошто се гаси. Сепак, имајте на ум дека во оваа ситуација, време е да направите промена во секојдневните рутини и начин на живот. Еве пет области кои вреди да се истражат.

1. Вашите дневни рутини се исклучително предизвикувачки

Општиот стрес е важен. Ако имате напорен ден на работа, сакате брзо да ги соберете децата и потоа да вежбате интензивно, батеријата на телото веројатно е целосно празна пред спиење. Важно е да знаете дека работите што се чувствуваат добро може да ја исцрпат батеријата на вашето тело. Играњето со децата или одењето на рок концерт се одлични активности, но тие исто така можат да бидат изненадувачки исцрпувачки.

2. Лошо спиење

Добриот сон е најдобрата можност да ја наполните батеријата на телото до нејзиниот максимален капацитет. Во текот на целиот ден, има голема разлика дали спиете до 9 часот или 6 часот наутро. Подобрувањето на времето за спиење и изборот на подобар сон може да има огромно влијание врз батеријата на вашето тело.

3. Вашето ниво на фитнес не се совпаѓа со вашите активности

Колку сте подобри во форма, толку повеќе физички и ментален стрес можете да се справите. Како дефинирачка метрика за кардиореспираторна кондиција, вашиот VO2 max е клучниот фактор овде. Ако сте во добра форма, брзото одење ќе има минимално влијание врз батеријата на вашето тело. Меѓутоа, ако не сте во таа одлична форма, тоа веќе може да доведе до голем пад. Колку е повисоко вашето максимално ниво на фитнес VO2, толку е посилна вашата физичка активност без премногу оптоварување на батеријата на телото.

Истото важи и за менталниот стрес. Подобрата кардиореспираторна кондиција е поврзана со подобра способност за справување со стресот и намалени симптоми на исцрпеност (Gerber et al., 2013). Фитните луѓе исто така доживуваат помалку стрес во текот на работното време и подобро закрепнување ноќе (Teisala et al., 2014).

Така, кога вежбате, батеријата на вашето тело ќе се испразни. Но, редовното вежбање, во вистинска количина, вроди со плод и долгорочно го продолжува животниот век на батеријата на вашето тело.

4. Пиете алкохол

Алкохолот е главен фактор на стрес за телото. Процесот на разградување на алкохолот во вашето тело побрзо ја троши батеријата на вашето тело, а исто така го влошува квалитетот на сонот, што е важно за закрепнување. Овој процес значително го успорува полнењето. Една неодамнешна студија покажува дека еден алкохолен пијалок може негативно да влијае на вашиот ресторативен квалитет на спиење (Pietilä et al., 2018). Прескокнувањето на вечерно капче е лесен начин да ги подобрите вештините за полнење во текот на ноќта.

5. Вие сте единствени

Постои одреден степен на индивидуална варијација во справувањето со стресот и видовите активности и ситуации кои ги сметаме за стресни. По еден ден на работа, батеријата на вашето тело може да биде целосно празна, додека батеријата на телото на друго лице може да биде половина полна. Слично на тоа, возењето автомобил, на пример, може да биде главен фактор на стрес за некоја личност, предизвикувајќи батеријата на вашето тело соодветно да се исцеди. Меѓутоа, за друго лице, возењето автомобил може да биде релаксирачки момент што доведува до тоа батеријата на телото дури и малку да се полни.

Body Battery™ обезбедува увид во вашите сопствени вештини за справување, ви помага да го балансирате стресот и релаксацијата и ви го олеснува донесувањето одлуки за подобар сон, работа и вежбање.


Сите нови модели на GARMIN smart часовници се со вградена функција body battery, многу реално го анализирата Вашиот ден и нивото на батерија на телото и се одличен мотив да водите ред и грижа за Вашето тело.

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.