×

Cart

Subtotal:
Погледнете објаснување за сите важни метрики и анализи кои ги прави Вашиот GARMIN часовник или уред.

Monitoring your Health Indicators
На оваа видео погледнете ги 5-те најважни индикатори важни за здравјето кои ги мери и анализира Garmin.

Advanced Sleep monitoring
Напредно следење на спиењето (ASM) е карактеристика што се наоѓа на многу часовници Garmin кои имаат оптички сензор за отчукувањата на срцето. Со ASM, корисниците ќе имаат можност да ја следат нивната статистика за спиење во Garmin Connect кога го носат часовникот додека спијат.
Избраните модели може да обезбедат и резултати за спиење и увид.

 

Stress level
Вашиот уред ја анализира варијабилноста на отчукувањата на срцето додека сте неактивни за да го одреди вашиот целокупен стрес. Тренингот, физичката активност, спиењето, исхраната и општиот животен стрес влијаат на нивото на стрес. Опсегот на нивото на стрес е од 0 до 100, каде што од 0 до 25 е состојба на мирување, од 26 до 50 е низок стрес, од 51 до 75 е среден стрес и од 76 до 100 е состојба на висок стрес. Познавањето на нивото на стрес може да ви помогне да ги идентификувате стресните моменти во текот на денот. За најдобри резултати, треба да го носите уредот додека спиете.

 

Hydratation Tracking
Треба да знаеш дали пиеш доволно вода. Останете фокусирани, останете здрави и останете хидрирани со Следење на хидратација.

 

Body Battery
Body Battery е функција која користи комбинација од варијабилност на срцевиот ритам, стрес и активност за да ги процени резервите на енергија на корисникот во текот на денот. Снима и прикажува број од 1-100 што го претставува нивото на енергија на поединецот.
Колку е поголем бројот, толку повеќе енергија треба да има корисникот за да ги заврши задачите и активностите. Помал број може да укаже дека е време да се заштеди енергија. Уникатниот аспект на Body Battery е тоа што е кумулативна метрика која создава слика за енергијата на корисникот во текот на часови и денови.

 

Pulse Ox
Пулсна оксиметрија (или скратено Pulse Ox) е неинвазивен метод кој се користи за мерење на заситеноста на кислородот во крвотокот. Компатибилните уреди користат комбинација од црвени и инфрацрвени светла со сензори на задната страна на уредот кои можат да го одредат процентот на оксигенирана крв (SpO2%) достапна во вашата крв. Оваа вредност, генерално, треба да биде 95% или повисока во повеќето поставки, но може да биде под влијание на висината, активноста и здравјето на поединецот.
Нашите тела дистрибуираат оксигенирана крв до секој дел од нашето тело преку нашиот респираторен систем. Свесноста за вашиот SpO2 може да ви помогне да разберете како вашето тело реагира на различни ситуации и може да послужи како показател за важни промени во вашето здравје.

 

VO2 Max
Ако имате уред Garmin кој обезбедува проценка на максимум VO2, може да ја следите вашата целокупна кардиоваскуларна кондиција директно од уредот и од апликацијата Garmin Connect. Следниве информации ќе дадат врвни одговори на прашањата за VO2 max и VO2 max проценката функција која се наоѓа на многу различни уреди Garmin.
Што е VO2 Max?
VO2 max е максималниот волумен на кислород (во милилитри) што можете да го консумирате во минута по килограм телесна тежина при вашите максимални перформанси. VO2 max е показател за аеробна кондиција и треба да се зголемува како што се подобрува вашето ниво на фитнес.

 

HRV Status
Варијабилноста на срцевиот ритам (Heart Rate Variability) е варијација во должината на времето помеѓу отчукувањата на срцето. Значи, кога станува збор за разбирање на која било HRV метрика, сè започнува од ВАС.

Training Readiness
Од моментот кога ќе се разбудите, добијте оценка за подготвеност врз основа на квалитетот на спиењето, закрепнувањето, оптоварувањето со тренинг и друго, за да можете да одредите дали е добар ден за напорно — или лесно. Подготвеноста за тренинзи е врвен увид дизајниран да ви помогне да ја максимизирате ефикасноста на тренингот. Работите напорно затоа што сакате резултати, но поместувањето на вашите граници пред да бидете подготвени може да биде контрапродуктивно. Погледнете кога најверојатно ќе имате корист од напорниот тренинг и кога да размислите за бирање за да му дозволите на вашето тело да го достигне.

 

Training Effects
Ефектот на аеробниот тренинг и целосно новата карактеристика на ефектот на анаеробниот тренинг се физиолошки мерења дизајнирани да ви помогнат да ги процените очекуваните придобивки што ќе ги обезбеди вашето вежбање. Овие показатели се достапни на одбрани уреди на Garmin, што ви ги дава алатките за да работите кон подобар и побрз вас.

 

Сите GARMIN sport уреди се компатибилни и бесплатно се поврзуваат на GARMIN Connect апликација за телефон или компјутер.