×

Cart

Subtotal:

Водоотпорност на GARMIN уредите

Во GARMIN ригорозно ги тестираме нашите уреди за да се увериме дека ќе ги преживеат активностите за кои се дизајнирани.

Сите модели часовници Garmin се отпорни на вода и погодни за пливање, но точното ниво на водоотпорност може да варира во зависност од конкретниот модел. Важно е да ги проверите спецификациите на производот за секој модел за да го одредите неговиот степен на водоотпорност.

На пример, некои модели на Garmin како Marq, Fenix, Epix, Instinct се оценети како водоотпорни до 10 ATM (атмосфери), што значи дека се погодни за пливање и нуркање, но не и за подолго нуркање. Сепак, другите модели како Garmin Venu 2, Vivoactive, Venu Sq, Forerunner 255, 265, 965 се оценети за до 5 ATM, што значи дека се погодни за пливање, но не и за нуркање. Серијата Descent MK е со највисок степен на водоотпорност за подлабоко и подолго нуркање и екстремни водени спортови.
Нагласуваме дека дури и ако уредот е над длабочината за која е оценет, сепак може да претрпи навлегување вода ако е подложен на активност што создава притисок врз него што ја надминува таа оцена за длабочина.

Важно е да се напомене дека дури и ако паметниот часовник е оценет како отпорен на вода, сепак е важно да се избегне негово изложување на екстремни температури, хемикалии или притисок за да се обезбеди неговата долговечност.

Можете дополнително да прочитате како да го носите и одржувате часовникот – линк со совети – https://garmin.mk/support/watch-fit-and-care/

Наброени се некои модели и нивниот степен на водоотпорност и најдоле е табела со сите информации.

 

Water
Rating

Дефиниција Користење за
IP65 Издржува навлегување на прашина (неправилна); мора да се примени вакуум. Заштитен од млазови на вода со низок притисок. Проектирана вода под сите агли преку млазница од 6,3 mm со проток од 12,5 литри/мин при притисок од 30 kN/m2 во тек на 3 минути на растојание од 3 метри лесно прскање, дожд, употреба на отворено во умерени морски услови
IP67 Заштитено од прашина. Издржува навлегување на прашина со примена на вакуум. Издржува случајна изложеност на вода до 1 метар до 30 минути. прскање, дожд или снег, прашина средина, туширање
IPX6 Заштитен од моќни млазови на вода. Вода проектирана под сите агли преку млазница од 12,5 mm со брзина на проток од 100 литри/мин при притисок од 100 kN/m2 3 минути од растојание од 3 метри силно прскање, дожд за возење, миење чамци, употреба на отворено во немирни услови на море
IPX7 Издржува случајна изложеност на вода до 1 метар до 30 минути прскање, дожд или снег, туширање
IPX8 Може да се потопи на поголема од 1 метар со точната длабочина што ќе ја дефинира производителот. Длабочината е уникатно дефинирана за секој производ и може да се најде на страницата на производот. Привремено потопување
1 ATM Издржува притисоци еквивалентни на длабочина од 10 метри прскање, дожд или снег, туширање
3 ATM Издржува притисоци еквивалентни на длабочина од 30 метри прскање, дожд или снег, туширање, скокање во вода
5 ATM, Swim Издржува притисоци еквивалентни на длабочина од 50 метри прскање, дожд или снег, туширање, пливање, нуркање во вода, нуркање
10 ATM Издржува притисоци еквивалентни на длабочина од 100 метри прскање, дожд или снег, туширање, пливање, нуркање во вода, нуркање, водени спортови со голема брзина
Dive (up to stated depth in meters) Тестирано според инженерскиот стандард EN13319 за усогласеност со нуркање Нуркање, нуркање и водени спортови со голема брзина