Совети за носење и нега за часовниците Garmin

Следењето на советите во овој пост треба да ви помогне да избегнете проблем со носење часовник Garmin. Меѓутоа, ако ви се појави осип на кожата, црвенило или иритација, престанете да го носите часовникот додека кожата не заздрави. Погрижете се темелно да ги исчистите телото и ремените на часовникот, следејќи ги соодветните совети за носење и нега подолу. Ако симптомите продолжат, консултирајте се со лекар или дерматолог.

Совети за носење
Соодветното вклопување
Ременот на вашиот паметен часовник Garmin или фитнес-тракерот треба да се носи доволно лабаво за да може да се движи напред-назад на вашиот зглоб. Сепак, часовникот што има сензор за отчукување на срцето базиран на рачниот зглоб има корист од цврсто, но удобно вклопување за време на активност. Носете ги ремените со ширина од два прста над зглобот и не заборавајте да ја олабавите после тренинг.

Чувајте ги часовниците чисти и суви
Темелно исплакнете и оставете го уредот да се исуши по изложување на пот од вежбање или вода од пливање или туширање. Долготрајната изложеност на влага може да резултира со иритација на кожата.

Направи пауза
Овозможете ѝ одмор на вашата кожа од долгорочно носење. Вклучете го зглобот на кој го носите уредот за да спречите иритација на кожата.
Носење и одржување GARMIN smart часовник

Проверете дали паметниот часовник Garmin е со ширина од два прста над зглобот. Ова може да помогне да се избегне осип и иритација на кожата.

Чистење
Препорачуваме често да ги чистите ремените на часовникот за да го отстраните наталожувањето пот и другите честички или остатоци и да спречите мирис. Добра практика е да ги следите препорачаните методи за чистење подолу секој пат кога се туширате. Изберете го материјалот за вашата лента подолу за да ги откриете советите за чистење.

Кожни ремени

Лентите од кожа или велур се наменети за секојдневна облека и не се препорачуваат за енергична активност.
За чистење, избришете ја кожената лента со мека, чиста крпа без влакненца. Можете лесно да ја навлажнете крпата, доколку е потребно, за да ја отстраните наталожената нечистотија. Оставете ја лентата целосно да се исуши пред да ја носите.
Кожните средства за чистење и полирање може да предизвикаат промена на бојата.
Забележете дека кожата е природен материјал и ќе развие патина со нормална употреба.

Метални ремени

За чистење, избришете ја металната лента со мека, чиста крпа без влакненца. Доколку е потребно, навлажнете ја крпата со вода. Оставете ја лентата целосно да се исуши пред да ја носите.
Не користете метален лак или абразиви за чистење или доработка на металната лента. Ова може да резултира со оштетување на козметичките завршетоци.

Најлонски ремени

За чистење, измијте ја лентата во ладна вода. Може да се користи благ сапун за отстранување на тврдоглавата нечистотија или дамки. Исплакнете темелно со свежа вода и оставете да се исуши целосно пред да го носите.
Силиконски или TPU еластомерни ленти

Исплакнете со вода и оставете ја лентата да се исуши пред да ја носите.
За да ги отстраните остатоците од лосиони, креми за сончање, средства за заштита од инсекти итн., користете алкохол за триење и крпа без влакненца, а потоа исплакнете со вода. Оставете ја лентата да се исуши пред да ја носите.

Како да го исчистам телото на часовникот?
Користете вода за плакнење или користете навлажнета крпа без влакненца за чистење.
Користете четка за заби со меки влакна за да ги исчистите остатоците подалеку од точките за контакт за полнење на уредот.
ВАЖНО: Не користете ја четката за заби за чистење на шуплините или дупките на часовникот, особено на уредите што имаат шуплини за звучници и микрофони.
Не користете остри предмети за да го чистите уредот и никогаш не боцкајте или буткајте ги отворите на уредот.
Може ли да користам средство за дезинфекција на часовникот?
Можете да користите марамица од 70% изопропил алкохол за нежно да ја избришете надворешноста на модулот за часовник, силиконската и/или металната лента.
Може да користите и салфетка за дезинфекција, но ви препорачуваме да го исплакнете часовникот под вода за да ги отстраните хемиските остатоци што ги остава марамчето за да избегнете можна иритација на кожата.
Не користете средства за дезинфекција на ткаенина или кожни ленти.
Не чистете го часовникот или лентите со белило и не потопувајте го часовникот или лентите во какви било средства за чистење.
Избегнувајте да внесувате средства за дезинфекција во какви било отвори на телото на часовникот.

Може ли да користам ултразвучно средство за чистење?
Ултразвучните средства за чистење не се препорачуваат за употреба. Користењето на еден може да резултира со оштетување на часовникот.
Темелно исплакнете го паметниот часовник Garmin по изложување на пот или вода. Долготрајната изложеност на влага може да резултира со осип на кожата или иритација на кожата.
Грижа

Работи што треба да се избегнуваат
За да го зачувате изгледот на вашиот часовник и да избегнете можна иритација на кожата, препорачуваме да избегнувате изложување на следниве хемикалии:

Боја за коса
Спреј за инсекти
Навлажнувачки креми и лосиони
Масла
Парфеми
Средства за дезинфекција
Сапуни
Растворувачи, детергенти или средства за чистење домаќинство
Креми за сончање

Исто така, имајте на ум дека изложувањето на овие супстанции може да ја намали водоотпорноста на вашиот часовник со текот на времето, па затоа е најдобро да ги избегнувате, доколку е можно.

Ако ви се појави осип на кожата, црвенило или иритација, престанете да го носите часовникот додека кожата не заздрави.

Прочитајте повеќе за водоотпорноста на GARMIN – https://garmin.mk/support/waterrating/

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.