Wine & Love

Намалени цени во Февруари!

Повеќе >>

Веројатно сте слушнале или прочитале за часовниците GARMIN и слични fitness тракери што мерат многу параметри и дури предвидуваат болест. Може ли вашиот фитнес-tracker навистина да каже кога ќе се разболите? Или пак, ентузијастите  премногу читаат од податоците?

Да започнеме со критичкиот резултат. Garmin часовниците не се одобрени медицински помагала и не се дизајнирани да дијагностицираат или третираат какви било болести или состојба. Секогаш барајте стручен совет ако сте загрижени за вашето здравје. Но сепак мерат и анализираат многу податоци за нашето тело.

Вашето тело располага со одредено количество ресурси за да работи, како вежбање, планирање проект или готвење вечера. Овие ресурси се како енергија во батерија што се полни, а таа батерија е единствена за вас. Секаков вид стрес, физички или ментален, ја цеди вашата батерија, додека обновувањето, како спиење, ја надополнува

Garmin Body Battery ™ ја користи аналитиката на Firstbeat за мерење на стресот и обновувањето за да ви каже како работи вашата лична батерија, но како функционира ова во пракса? Сложениот нервен систем на вашето тело има одредена област наречена автономен нервен систем (ANS). ANS, како што подразбира името, автоматски извршува одредени телесни функции, како варење, отчукувањата на срцето и нормалното дишење. [1]

ANS е местото каде стресот и обновувањето се контролираат преку под-системи, симпатичкото и парасимпатичното. Симпатичкиот нервен систем е извор на нашата инстинктивна реакција „борби се или бегај“ на стресот. Ова е нашето тело што се подготвува да работи. Од друга страна, парасимпатичкиот нервен систем ги управува нашите функции „одмор и варење“. [1]

Што може да ви каже срцето

Вашето чукање на срцето е тесно регулирано со вашиот ANS, со што се утврдува и отчукувањата на срцето и варијабилноста на срцевиот ритам (HRV). HRV е варијација на временски интервали помеѓу чукање на срцето. Разликата е во милисекунди, така што обично не забележуваме промени во HRV, како што правиме со отчукувањата на срцето (отчукувања во минута).

Ова значи дека анализирајќи како срцето чука од еден момент во друг може да открие транзиции помеѓу состојбата на „борби се или бегај“ и состојбата за „одмор и варење“. Кога сте под стрес, отчукувањата на срцето се зголемуваат и варијабилноста на срцевиот ритам се намалува. Можеби ќе ја забележиме поранешната, но последново открива најмногу за вашата моментална состојба.

Стресот, како вежбање, го зголемува срцевиот ритам и го намалува HRV. Кога сте опуштени и одмарате, отчукувањата на срцето се намалуваат додека HRV расте. Помислете на тоа на овој начин: твоето срце е фино подесен мотор кој се врти само онолку колку што навистина треба, и тоа подесување е толку добро што може да ги менува вртежите од една секунда до друга.

Сега, да го разгледаме ова во однос на тоа кој е под контрола. Нискиот HRV укажува на стрес, а стресот значи дека вашиот симпатичен систем ја одржува претставата. Висока HRV означува одмор, а одмор значи дека вашиот парасимпатичен систем е на кормилото. [2]

Кога сè е во рамнотежа, вашата батерија покажува редовен циклус на празнење и полнење со текот на времето. Тој циклус може да се наруши, предизвикувајќи, на пример, побрзо празнење во текот на денот или бавно полнење во текот на ноќта. Едно такво нарушување би можело да биде болест.

Што се случува кога сте болни?

Болеста започнува со имунолошкиот одговор, кој во најголем дел е воден од хормоните. Овие хормони му кажуваат на телото да започне со производство на повеќе бели крвни клетки, на пример, а исто така ги активира АНС да ги зголеми симпатичките активности. Ова е она што го тера срцевиот ритам, потењето, итн., Бидејќи вашето тело работи во борбата против болеста. Физиолошки, телото почувствува стрес и симпатичните нерви ги преземаат. HRV обично почнува да се намалува полека, иако постојат варијации; потешка болест може да има поголемо влијание побрзо. [3]

На почеток, тешко е да се каже дали ниската батерија е поради болест или нешто друго. Ако имате и мала главоболка, болки во грлото или невообичаено кивање, на пример, тогаш веројатно ќе се разболите. Кога се разболувате, може да забележите дека имате повисоко од нормалното оптоварување во редовните тренинзи.

Забележете дека треската е главен стрес на телото. Зголемувањето на 1 ° C на вашата температура може да го зголеми просекот на срцето за повеќе од 8 отчукувања во минута. [4] Физиолошката нерамнотежа може да се покаже и како повисоко ниво на стрес. На пример, неурамнотежениот дијабетес или хипо- или хипертироидизам можат да се рефлектираат во графиконите за стрес [1] и пониските вредности на батеријата на телото.

Останете здрави

Одговорот на стресот на вашето тело е подготвен за предизвици. Тоа ви дава енергија да работите напорно и да го фокусирате умот. На ист начин, затегнувањето на мускулите и кардиоваскуларниот систем ја подобрува вашата фитнес форма, ве прави подобро подготвени за следниот физички предизвик.

Соочувањето со предизвиците нè тера да се прилагодуваме и да растеме посилно. Стресот само станува нездрав ако продолжи премногу долго или е премногу висок. [5] Прекумерното ниво на стрес со текот на времето ја намалува нашата способност да се повлечеме од предизвици и да го ослабнеме нашиот имунолошки систем. [6]

А балансирана програма за вежбање и грижата за себе си со јадење и добро спиење, одмори за време на работниот ден, дружење и слично, се клучни состојки за добро здравје. Батеријата на телото ви помага да градите свест за вашето целокупно здравје, за да можете да донесете подобри, информирани одлуки за да останете фити и среќни.

 

[1] B. Derrickson, Human Physiology, Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc., 2017.
[2] Firstbeat Technologies, Oy, “Stress and Recovery Analysis Method Based on 24-hour Heart Rate Variablity,” White Paper, Jyväskylä, Finland, 2014.
[3] L. Borovikova, S. Ivanova, M. Zhang and e. al., “Vagus nerve stimulation attenuates the systemic inflammatory response to endotoxin,” Nature, vol. 405, p. 458–462, 2000.
[4] J. . Karjalainen and M. . Viitasalo, “Fever and Cardiac Rhythm,” JAMA Internal Medicine, vol. 146, no. 6, pp. 1169-1171, 1986.
[5] M. Agnese, “The effects of chronic stress on health: new insights into the molecular mechanisms of brain–body communication,” Future Science OA, vol. 1, no. 3, 2015.
[6] J. Morey, I. A. Boggero, A. B. Scott and S. Segerstrom, “Current Directions in Stress and Human Immune Function,” Curr Opin Psychol, no. 5, pp. 13-17, 2015.
Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.