Wine & Love

Намалени цени во Февруари!

Повеќе >>

Грижата за вашето здравје и wellness не е само да се биде активен цел ден. Всушност, вашиот сон влијае и на вашето физичко и ментално здравје. Garmin направи анализа од податоците добиени резултати и ефекти од спиењето кај различни корисници.

Важен заклучок: Многу малку од нас добиваат максимален ефект од спиењето.

Спиењето е суштинска телесна функција која директно влијае и на вашето ментално и физичко здравје. Во овој момент, сите знаеме дека треба да целиме 7-9 часа секоја вечер – и знаеме како се чувствуваме кога ќе се скратиме. Но, кажете дека лошите навиките ќе ги поправиме, и да се знае дека конечно решивте да го ставите телефонот на ноќната маса во 23 часот. и не го допревте повторно до 7 часот наутро можеби нема да биде доволна информација за да се анализира што всушност се случило во тие 8 часа.

Еве каде доаѓа вашиот резултат од спиење добиен со Garmin. Овозможено од Firstbeat Analytics, нашата научно поддржана платформа за здравствени податоци, вашиот компатибилен часовник Garmin (ако го носите додека спиете) со напредно следење на спиењето ќе ги користи пулсот, варијабилноста на срцевиот ритам, дишењето, движење на телото и други важни податоци за да ви определи резултат за спиење секоја вечер. Бројката од 0-100, висок резултат за спиење значи дека добро спиевте и сте подготвени да се справите со денот. Нискиот резултат за спиење, од друга страна, може да укаже дека денот ќе ви биде тежок.

Нели таква е човечката природа, па сакаме да знаеме каде се вклопуваме со нашите статистики. Дали спиеме подобро или полошо од нашите врсници? Подолу ќе презентираме колку добро спиеле корисниците на Garmin во четвртиот квартал – октомври, ноември и декември – од 2022 година.

Просечен резултат од квалитетот на спиење

Анализа на спиење со Garmin просечни резултатиКвалитет на просечен резултат за спиење
Секое утро добивате оценка за спиење на скала од 0-100 што го сумира спиењето од претходната ноќ. Врз основа на вашиот резултат, ви е доделено рангирање: Одлично (90-100), Добро (80-89), Фер (60-79) или Слабо (0-60). Како што можете да видите, постигнувањето 90 или повеќе е достигнување – и не многу корисници на Garmin го постигнуваат тоа на редовна основа. Само 5 проценти од корисниците на Garmin постигнале просечен резултат за спиење во категоријата Одлично.

Ако се најдете во категоријата Фер, сосема е можно да сте добро спиеле најчесто, но неколку немирни ноќи ве исфрлиле. И ако просечниот резултат на спиење сте го постигнале под 60 во тој временски период, можеби е мудро да започнете да барате начини за подобрување на вашиот сон.

Просечен резултат на спиење по возраст

Резултати од спиење според возраст анализирано со GarminАко младоста се троши на младите, да се надеваме дека сонот не е. Не е новост дека квалитетот на сонот ви опаѓа како што стареете, но благодарение на напредното следење на спиењето на часовниците Garmin, сега можете да квантифицирате колку точно може да очекувате да падне тој квалитет. Просечниот резултат за спиење за возрасно лице на возраст од 20 до 29 години беше 70, додека опаѓа на 66 на возраст од 50-59 години и секој над 70 години во просек има 61.

Просечен резултат на спиење по земја

Статистика за квалитет на спиење според држави од Garmin
Како глобална компанија, секогаш сакаме да видиме како различни региони се однесуваат еден кон друг. Испитавме неколку локации каде што корисниците навистина сакаат да ги следат нивните резултати за спиење, а горните резултати покажуваат како се споредуваат просеците. И иако не мора сè да биде конкуренција, ние се прашуваме која е тајната на супериорниот сон во Холандија!

Просечен резултат на спиење по пол

Квалитет на сонот мажи наспроти жени од garminЌе ви поштедиме од сите вековни битки на половите, но гледајќи ги податоците, се чини дека жените спијат (само малку) подобро од мажите во просек. Заинтересирани сте да дознаете повеќе за тоа како карактеристиките на паметните часовници Garmin можат конкретно да им помогнат на жените? Прочитајте го овој блог пост.

Резултат за спиење и часови поминати во спиење

Анализа на спиење резултати според време
Нема изненадувања овде – колку повеќе спиете, толку е поголема веројатноста да постигнете позитивен резултат за спиење. Корисниците на Garmin кои спиеле помалку од 5 часа не успеале да постигнат резултат за спиење во опсегот Добар, и секако не одличен. Интересно, сепак, премногу спиење може да биде проблем. Гледајќи ги резултатите на Poor, можете да видите дека кривата почнува да се враќа нагоре откако корисникот ќе почне да спие повеќе од 9 часа. И одличните резултати, иако се малку, покажуваат дека 8-8,5 часа навистина се таа слатка точка.

Дали сте заинтересирани да видите кои се вашите резултати од спиењето? Сè што е потребно е имате Garmin часовник на рака. Откако ќе станете од кревет, кликнете на функцијата Sleep на вашиот компатибилен паметен часовник за да го видите вашиот резултат за спиење, времетраењето на спиењето, времето поминато во секоја фаза на спиење, па дури и персонализираните сознанија за вашата ноќ. Оценката за правилен сон на авторот на текстот од 75, на пример, доаѓа со забелешка дека синоќешниот сон бил „пократок од идеалниот, мирен“ – и 23:54 часот. времето на започнување на спиењето го прави прилично очигледно каде е направена грешката. Забелешка примена.

Немате компатибилен паметен часовник Garmin? Погледни ја нашата понуда

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.