Wine & Love

Намалени цени во Февруари!

Повеќе >>

Mногу работи се случуваат во вашето тело додека спиете. Врските помеѓу вашите мозочни клетки се реорганизираат, вашите клетки се поправаат, нивото на енергија се обновува и се ослободуваат молекули како што се хормоните и протеините – сето тоа додека циклусите низ различни фази на спиење.

Значи, има смисла дека ако сакате најцелосна слика за тоа колку добро функционира вашето тело, ќе сакате да ги следите вашите физиолошки метрики и за време на спиењето. Затоа е толку важно да го носите вашиот паметен часовник Garmin во кревет; не само што можете да ги искористите функциите како што се резултатот за спиење или вградениот будилник, туку ќе видите и подобрувања во прецизноста на другите податоци за кои е потребно деноноќно следење за да се даде вистинска слика за тоа како вашето тело функционира.

Ајде да погледнеме низ некои од функциите на паметниот часовник Garmin (кои варираат во зависност од уредот) кои се под влијание на спиењето.

1. Резултат за спиење – Sleep Score
ОК, значи ова е очигледно. Паметните часовници Garmin се добри, но не го анализираат квалитетот на вашиот сон од фиоката во вашата ноќна маса. Мора да го носите вашиот часовник за тој да може да ја врши својата работа. И ние препорачуваме да внимавате на вашите навики за спиење со текот на времето. Спиењето е суштинска функција директно поврзана со физичкото и менталното здравје, а постојаното недоволно внесување е поврзано со висок крвен притисок, срцеви заболувања, мозочен удар, лошо ментално здравје и дијабетес тип 2. Проверувањето на вашиот резултат за спиење во Garmin секое утро ќе ви даде оцена за тоа колку добро сте спиеле во текот на ноќта врз основа на шест различни фактори, што ќе ви овозможи да направите прилагодувања како што е порано спиење или помалку кофеин во текот на денот.

Љубопитни да видите каде се вклопувате со вашите врсници во однос на статистиката за спиење? Анализиравме колку добро спијат корисниците на Garmin – и не е изненадувачки што квалитетниот сон доведе до други позитивни показатели.

2. Следење на енергијата на батеријата на телото – Body Battery Energy Monitoring
Карактеристика уникатна за паметните часовници Garmin, Body Battery е преглед во реално време на вашите лични енергетски ресурси. Овозможено од Firstbeat Analytics, мерењето на вашата телесна батерија ја одразува вашата физичка активност, стресот, одморот и спиењето – и како секој од нив влијае на нивото на енергија. На скала од 1 до 100, бројот на вашиот Body Battery ќе покаже колку сте подготвени да се справите со предизвикот во која било дадена точка – или колку сте подготвени за одмор. И бидејќи квалитетниот сон е највредното време за закрепнување на телото, ќе треба да го носите часовникот за да следи колку е ефективно тоа закрепнување за вашата батерија на телото.
3. Срцеви отчукувања во мирување – Resting Heart Rate
Паметните часовници Garmin обезбедуваат податоци за целодневно следење на срцето со помош на технолошкиот сензор за отчукувањата на срцето Garmin Elevate, оптички сензор вграден во задниот дел на вашиот уред кој го детектира пулсот со трепкање зелено светло низ вашата кожа, што се рефлектира од црвените клетки во крвните садови на вашата кожа. Постојат многу важни причини за следење на отчукувањата на срцето, а познавањето на пулсот во мирување (RHR) е една од нив.

Вашиот RHR е бројот на пати кога вашето срце чука во минута (bpm) додека вашето тело е во состојба на одмор. Гармин уредите за носење обично го мерат RHR додека спиете, обично не многу пред да се разбудите. За нормални возрасни, RHR може да варира помеѓу 60 и 100 bpm, иако податоците на Garmin покажуваат дека колку е поактивна личноста, толку е помал RHR. Понискиот RHR обично ја одразува кардиореспираторната кондиција, квалитетниот сон и низок стрес – но мора да го носите часовникот за време на спиењето за да добиете најпрецизно читање.

4. Статус на варијабилност на срцевиот ритам (HRV) – Heart Rate Variability (HRV) Status
HRV е уште една значајна метрика што технологијата Garmin го користи вашиот пулс за мерење. Можеби не сте сфатиле, но вашето срце всушност не чука редовно – тоа не е метроном. Помеѓу секое отчукување на срцето има различно време, и иако тие промени обично не се драматични, тие обезбедуваат значајни информации за вашето тело. Овие промени во времето се регулирани од вашиот нервен систем, а промените во статусот на ХРВ може да откријат колку добро вашето тело реагира на стрес и на релаксација. Анализирањето на овие промени помага да се обезбеди основа за следење на стресот, следење на батеријата на телото и следење на спиењето, но за анализа е потребно време. За вашиот часовник да ви даде статус на HRV, ќе треба рутински да го носите преку ноќ најмалку 3 недели. Ова ќе воспостави основен HRV статус од кој може да се споредат идните ноќи на спиење. Гармин уредите за носење го мерат вашиот статус на HRV само за време на спиењето – така што ако не спиете со вклучен часовник, нема да ги добиете придобивките од оваа функција.
5. Пулсна Оксиметрија – Pulse Ox
Компатибилните паметни часовници Garmin можат да дејствуваат како пулс оксиметри, кои проценуваат колку кислород има во вашиот крвоток во даден момент додека патува низ телото во вашиот циркулаторен систем. Иако паметните часовници Garmin не се наменети за медицински цели, можете да ја вклучите функцијата Pulse Ox за да ја измерите вашата оксигенирана крв додека спиете, давајќи ви идеја колку добро функционираат срцето, белите дробови и крвта заедно. Ако забележите нешто што изгледа чудно за вашето читање на Pulse Ox, ќе можете да ги насочите тие грижи до здравствен работник за да утврди дали е потребна дополнителна истрага.
6. Статус на тренинг подготвеност – Training Status
Карактеристиката за статус на тренинг на Garmin е алатка која им овозможува на спортистите да видат колку ефикасно тренираат. Компатибилните Garmin часовници земаат мноштво дневни податоци, вклучувајќи го вашиот VO2 max, статусот на HRV и количината на тренинзи, за да ви дадат сеопфатна слика за вашата лична кондиција, како и специфични упатства што ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели. Ќе ви биде прикажана една од 10-те категории на статус, кои се движат од врв до затегнат – и колку повеќе податоци, толку подобро. Колку добро вашето тело реагира на сите ситуации – вклучувајќи го и спиењето – е важен показател за вашето целокупно ниво на фитнес.
7. Време на закрепнување – Recovery Time
Функцијата за време на опоравување на компатибилните паметни часовници Garmin обезбедува персонализирани увиди за тоа колку време ќе биде потребно пред вашето тело целосно да се опорави од работата што ја извршил за време на активност. Секако, податоците за следење на спиењето се важен фактор овде, бидејќи спиењето е голем фактор за тоа колку добро вашето тело закрепнува. Особено лошиот сон ќе го продолжи препорачаното време пред вашиот следен тежок тренинг, додека некои квалитетни z може да ви помогнат побрзо да се вратите на вистинскиот пат.
8. Дневни предложени тренинзи – Daily Suggested Workouts
Достапна на избрани Garmin GPS часовници и компјутери за велосипеди, функцијата Дневни предложени тренинзи има за цел да го подобри вашето фитнес ниво, како и да го постигне вашето оптимално оптоварување на тренинг со избирање на дневни тренинзи за трчање или возење велосипед дизајнирани да го обезбедат вистинското ниво на предизвик. Колку точно предизвикот е доволно предизвик, се одлучува со разгледување на неколку фактори, вклучувајќи го вашето тековно оптоварување на тренингот, фокусот на оптоварување, времето за опоравување, профилот на неодамна изведените тренинзи и — погодувате — податоците за спиењето. Затоа што понекогаш добриот (или лош) сон ја прави разликата помеѓу она што е соодветно предизвикувачко и она што е речиси невозможно.
9. Подготвеност за тренинг – Training Readiness
Дури и ако вашиот статус на обука почна да опаѓа, тоа не значи дека е време да започнете да вложувате 110% напор во секое време. Користејќи ги првенствено податоците за следење на спиењето од претходната ноќ и барањата за обновување на сите неодамнешни активности, како и вашето акутно оптоварување на тренинг, статусот на HRV, историјата на спиење и историјата на стрес, функцијата за подготвеност за тренинг на Garmin го прави токму она што звучи – ви кажува колку сте подготвени вашето тело е за тежок тренинг. Поместувањето на вашите граници пред вашето тело да биде подготвено може да ви наштети повеќе отколку што може да ви помогне, така што добивањето точна слика за вашите податоци за спиење може да биде инструментално во одредувањето точно каков тип на вежбање најдобро ќе одговара на вашите потреби.
10. Издржливост во реално време – Real-time Stamina
Функцијата издржливост на компатибилните Garmin часовници помага да се опише вашиот капацитет за добри перформанси – или слаби. Мерено на скала од 0-100%, вашиот резултат за издржливост одразува колку долго може разумно да очекувате да продолжите на вашето сегашно ниво на напор. Природно, таму каде што отпорот на замор доаѓа во игра, така и сонот. За да ја пресметате вашата издржливост во реално време, вашиот часовник ги зема предвид вашите физиолошки показатели, вклучувајќи ги и неодамнешната и подолгорочната историја на активности и нивоата на фитнес.

Со паметниот часовник Garmin, светот на физиолошки податоци е на дофат на раката – или, поточно, на вашиот зглоб – сè додека вие избирате да го носите. Следниот пат кога ќе го легнете на спиење, не заборавајте да го оставите вашиот часовник вклучен за да може да ја заврши својата работа најдобро што може.

Сeуште немате паметен часовник Garmin? Во ред е – не се лутиме. Можете да изберете овде за да започнете да дознавате повеќе за вашите навики и како тие влијаат на вашето тело. Бидејќи колку повеќе знаете, толку подобро можете да тренирате.
Сите GARMIN smart часовници ја имаат функцијата Sleep Monitoring.

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.