Wine & Love

Намалени цени во Февруари!

Повеќе >>

Кои се придобивките од часовникот со можност за соларно полнење и како функционира? Да ги разгледаме.

Батеријата на паметните часовници Garmin трае долго – зборуваме за мерења на денови и недели наместо часови. А со соларното полнење достапно како дополнителна придобивка на одредени паметни часовници Garmin, можеби ќе можете дури и да го измерите траењето на батеријата за неколку месеци.

Како функционира соларното полнење во паметен часовник?
Соларното полнење е овозможено со еден полутранспарентен слој соларни ќелии кои се врзани помеѓу стаклото и екранот на паметниот часовник. Овој слој, кој се состои од две различни густини на соларни траги, собира енергија од сонцето и ја претвора во електрична енергија за да обезбеди полнење на батеријата.

Можеби дури и не можете да кажете дека паметниот часовник има соларна компонента во него. Соларниот панел е проѕирен и се протега низ целиот екран на лицето на часовникот за да привлече сончева енергија, давајќи ви дополнително зголемување на полнењето доколку е потребно.

Технологијата за соларно полнење содржи или Power Glass™ или Power Sapphire™, стратешки поставени помеѓу екранот на часовникот и капакот. За леќата Power Sapphire, соларната компонента е заштитена под слој од сафир со соларна енергија, вториот најтврд проѕирен материјал за дијамант.

Интересен факт: Соларното полнење првпат беше лансирано во Garmin уред во 2019 година во рамките на серијата fēnix® 6.

Кои се придобивките од соларното полнење за паметните часовници?
Главната придобивка е траењето на батеријата. Соларното полнење ви ја дава потребната моќ за да го искористите времето надвор, да го продолжите животниот век на батеријата и, на крајот, да го правите она што го сакате подолго.

Иако не е наменет како примарен извор на полнење, сончевиот интензитет е видливо прикажан на ликот на часовникот или на додатокот за сончев интензитет, што укажува на количината на добиена сончева светлина. Оваа функција е корисна за оние кои сакаат активности на отворено бидејќи го продолжува животниот век на батеријата без никаков напор. Соларното полнење е суптилно и беспрекорно интегрирано без да се загрози функционалноста на часовникот.

На компатибилни компјутери за возење велосипед, како што се Garmin Edge® 840 Solar и Edge® 1040 Solar, сончевата енергија се претвора во опипливи показатели, како што е „добиено возење“, нудејќи им на возачите јасно разбирање за влијанието на соларната компонента – приближно 20 дополнителни минути батерија живот за секој час возење со соларна енергија.

Со нашите серии Instinct® 2 Solar и Instinct® 2X Solar, можеби ќе можете да достигнете неограничено траење на батеријата. Ќе забележите бесконечен симбол на местото на бројот на преостанати денови на вашиот паметен часовник.

Дали сте загрижени за гледање на вашиот часовник на директна сончева светлина? Нема потреба. Паметните часовници со соларна енергија Garmin користат меморија во технологијата за прикажување на пиксели, што ја подобрува читливоста на директна сончева светлина без потреба од позадинско осветлување.

И ако едноставно заборавите да го наполните часовникот пред да тргнете во авантура и тој на крајот умре, можете да го оставите часовникот на сонце и тој повторно ќе се вклучи.

Кои производи на Garmin имаат соларно полнење?
Технологијата за соларно полнење е вградена во следните производни линии:

fēnix®
Forerunner®
Инстинкт®
Edge®
тактикс®
quatix®
Enduro™
Descent™
Добивање на најдоброто соларно полнење
За да го максимизирате вашето искуство со полнење на сончевата енергија, погрижете се објективот или екранот директно да се свртени кон сонцето. Носењето на уредот со објективот изложен на сончева светлина, надвор од ракавот, ја подобрува апсорпцијата на сонцето. Важно е да се забележи дека соларното полнење го надополнува траењето на батеријата на вашиот уред, но не е дизајнирано да ги замени примарните извори на полнење.

Временските услови и позиционирањето на сонцето може да влијаат на ефикасноста на полнењето.

Затоа, сега кога имате подобра идеја за тоа како функционира соларното полнење, направете го првиот чекор кон остварување на вашите страсти со истражување на паметните часовници Garmin со можности за соларно полнење.

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.