Празнични попусти

GARMIN часовник е одличен подарок!

Повеќе >>

Мониторинг на енергија – Body Battery

BODY BATTERY™ СЛЕДЕЊЕ НА ЕНЕРГИЈАТА
Функцијата Body Battery на вашиот часовник Garmin е дизајнирана да ви помогне да управувате со вашите лични енергетски ресурси деноноќно. Ова значи да знаете кога сте подготвени да имате корист од предизвикот и кога лесно ќе го прифатите е мудар избор. Со прикажување на ефектите од физичката активност, стресот, релаксацијата и моќта за обновување на спиењето заедно на едно место, Body Battery ви овозможува да видите како активностите и изборот на животниот стил влијаат на вашата состојба. На тој начин, можете да научите што е најдобро за вас.

Физичка активност, стрес, одмор и сон: секој од нив има забележливо влијание врз вашата способност да одржувате темпо, да се справувате со предизвиците и да се прилагодите на вашата околина. Нашата функција Body Battery, напојувана од моторот Firstbeat Analytics, ги опфаќа сите овие елементи заедно за да формира едноставен, лесен за следење извештај за нивоата на енергија на вашето тело.

Успехот се случува кога мудро управувате со вашите ресурси. Затоа ја создадовме Body Battery. И со користење на повратни информации од вашата сопствена физиологија, оваа врвна технологија обезбедува персонализиран увид за да ви помогне да се движите во секојдневниот живот со ефикасно управување со вашата енергија.

ПОЛНЕЊЕ НА БАТЕРИЈАТА НА ВАШЕТО ТЕЛО
На вашето тело му треба одмор. Енергијата што ви е потребна за да бидете најдобри, ментално и физички, се акумулира во периодите на опоравување кога нивото на стрес е ниско.

Тивките, мирни моменти и кратките дремки во текот на денот можат да го зголемат нивото на вашата енергија, но вистинското, квалитетно време за спиење е моментот кога ќе се случи магијата. Нема бегање од фактот дека спиењето е највредното време на нашето тело за закрепнување.

Во однос на закрепнувањето, добриот квалитет на спиењето се карактеризира со зголемување на варијабилноста на срцевиот ритам (HRV), што значи мала неправилност во должината на времето помеѓу последователни отчукувања на срцето1. Ова е нормален, здрав знак дека вашиот парасимпатичен нервен систем е активен и доминантен над вашиот симпатичен нервен систем.

Следењето повратни информации со текот на времето нуди можност да откриете што најдобро функционира за вас.

АКТИВНОСТА И СТРЕСОТ ЈА ТРОШАТ ВАШАТА БАТЕРИЈА
Барањата што ги поставувате на вашето тело во текот на денот ги исцрпуваат ресурсите на вашето тело. Ќе го видите ова претставено и со празнење на вашата батерија на телото. Физичката активност зема значителен данок, но нивото на стрес исто така игра улога.

Што подразбираме под стрес? Стресот е состојба на возбуда и природен, здрав одговор на вашето тело на различните предизвици на животот и околината. Тоа е покачена физиолошка состојба што произлегува од активирањето на вашиот симпатичен нервен систем – исто така познат како одговор на борба или бегање – и може да се идентификува и преку анализа на пулсот.

Стресот добива лош рап бидејќи непријатните искуства честопати се стресни. Заглавувањето во сообраќајот, справувањето со претстојните рокови и навигацијата во тешки професионални односи се сите негативни емоционални искуства кои обично предизвикуваат одговор на стрес од вашето тело. Сепак, посреќните времиња исто така може да предизвикаат реакции на стрес. Ентузијазмот, возбудата и исчекувањето се исто така емотивни состојби кои одговараат на покачени нивоа на стрес во вашето тело.

Сепак, радосното исчекување на одмор е секако позабавно отколку нервозно да се превртувате низ безбедноста на аеродромот, но од физиолошка перспектива, и двете имаат ефект на одводнување и треба да се надоместат со соодветно закрепнување.

КАКО ФИТНЕСОТ ВЛИЈАЕ НА БАТЕРИЈАТА НА ВАШЕТО ТЕЛО
Одвојте миг за да разберете како вашето ниво на фитнес може да влијае на вашата батерија на телото ќе ве подготви за успех по патот. За да ја совладате оваа врска, важно е да ја цените разликата помеѓу физичката активност (т.е. вежбање) и фитнесот. Овие тесно поврзани концепти влијаат на вашата батерија на телото на малку спротивен начин, во зависност од тоа дали ги гледате дневните резултати или големата слика.

Нивото на вашата кондиција може лесно да се мери во однос на VO2 max, што одразува колку добро вашето срце, бели дробови, циркулаторниот систем и мускули работат заедно за да го поддржат производството на аеробна енергија. Најдобар начин да ја подобрите вашата кондиција е со редовни вежби кои се изведуваат на енергични нивоа на интензитет.

Вежбањето ја троши батеријата на вашето тело според интензитетот на вашите напори. Напорите со поголем интензитет ја трошат батеријата на вашето тело побрзо од напорите со помал интензитет. Меѓутоа, како што се подобрува вашето ниво на фитнес, вежбањето и стресните искуства имаат помало релативно влијание врз вашето тело, а вашата еластичност има тенденција да се подобрува.

Со други зборови, подобрата кондиција се претвора во подобра способност да се управува со стресот и да се вежба повеќе без целосно да се избришат. Оваа реалност е вградена во повратните информации за батеријата на телото што ги дава вашиот уред Garmin. Значи, иако секојдневните тренинзи ќе ги исцрпат енергетските ресурси на вашето тело, долгорочната корист е нето позитивна.

БАТЕРИЈА НА ТЕЛОТО И МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ
Бидејќи вашиот мозок е дел од вашето тело, вашата способност за размислување, фокусирање, решавање проблеми, регулирање на емоциите и справување се многу испреплетени и под влијание на вашата физиолошка состојба.

Кога сте добро одморени и вашата батерија на телото е наполнета, веројатно ќе забележите дека сте исто така на или близу врвот на вашите ментални моќи. Ќе се чувствувате физички свежо и ментално агилно, како да е време да ги завршите работите.

Исто така, може да ве интересира да знаете дека самоконтролата и способноста да се одложи задоволувањето се повеќе препознаени од психолозите како ресурси што се исцрпуваат. И двајцата се силни предвидувачи за успех во многу области од животот. Зарем не би се согласиле дека е поголема веројатноста да се лизнете и да направите нездрави избори кога нивото на енергија ви е ниско?

Но, не се работи само за завршување на домашната задача, за справување со проекти на работа или за придржување до вашата исхрана. Спортските психолози и статистичари кои работат со професионални спортисти рутински потврдуваат дека нашата способност да размислуваме брзо и да правиме паметни игри се намалува како што се појавува замор во текот на натпреварот или долгиот натпревар.

НИСКО НИВО БАТЕРИЈА НА ТЕЛОТО: ПРИЧИНА ЗА ЗАГРИЖЕНОСТ?
Животот е полн со подеми, падови и изненадувања. Ретко кога имаме целосна контрола кога ќе се појават предизвици. Секогаш ќе има моменти кога ќе треба да се заврши работата и покрај тоа што нивото на енергија ви е при крај. Понекогаш треба само да стегнете заби и да си одите, но постојаното поминување низ животот на празно може да доведе до различни здравствени проблеми. Тоа е исто така непобитен рецепт за недостиг на вашиот потенцијал.

Имајќи го тоа на ум, повремениот ден со слаба енергија не е причина за тревога, особено ако имате јасно разбирање зошто сте во таква ситуација. Дали се разболувате? Дали сте имале лош сон? Дали се туркате себеси да го исполните рокот? Овие околности ќе поминат и наскоро ќе се чувствувате во нормала. Меѓутоа, ако откриете дека батеријата на вашето тело е постојано ниска, можеби е време да започнете да барате области за подобрување.

Знаењето е моќ, и вреди да се знае дека ако имаш малку енергија не значи дека не можеш да вежбаш. Можеби ќе се мачите да го завршите тренингот, но веројатно ќе можете да го пробиете вашиот пат. Но, само затоа што можете, не значи дека треба. Негативната страна на напорниот тренинг со слаба батерија е тоа што на долг рок, вашите напори на крајот може да бидат контрапродуктивни.

Придобивките или придобивките што можете да ги очекувате од тренингот доаѓаат во форма на физиолошки адаптации како одговор на предизвиците. Имајте на ум дека вежбањето кога сте истрошени, не сте спиеле или сте доживувале прекумерен стрес значи дека вашето тело веројатно нема да постигне максимална корист.

1E. Vanoli, P. B. Adamson, Ba-Lin, G. D. Pinna, R. Lazzara and W. Orr, “Heart Rate Variability During Specific Sleep Stages,” American Heart Association: Circulation, vol. 91, no. 7, p. 1918–1922, 1995.

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.