Празнични попусти

GARMIN часовник е одличен подарок!

Повеќе >>

Fitness Tracking и VO2 Max

FITNESS TRACKING и VO2 MAX Фитнесот е повеќе од чувство. Со вистинските алатки може лесно да се измери, а со вистинската перспектива лесно може да се управува. Кога здравствените работници зборуваат за фитнес, тие обично размислуваат во однос на кардиореспираторната кондиција, која се мери во однос на VO2 max.
VO2 max е единствен број што ја опишува вашата кардиореспираторна кондиција. Ја следи максималната количина на кислород што вашето тело може да го искористи во една минута интензивно вежбање. Оваа информација е од суштинско значење за разбирање на вашата способност да ја поттикнете активноста со користење на вашите патеки за аеробна енергија. Со други зборови, колку е поголем вашиот VO2 max, толку повеќе кислород можете да внесувате, транспортирате и искористите за аеробно да ја трансформирате енергијата складирана во хранливите материи во перформанси. Размислувањето за вашата кондиција во однос на VO2 max – витална здравствена метрика што ја проценува вашиот уред Garmin – има многу предности. Тие вклучуваат знаење кога сте доволно фит за да уживате во здравствените придобивки и кога недостатокот на редовна активност може да ја загрози вашата благосостојба. Кога сакате да работите на подобрување на вашата кондиција, можноста да го следите напредокот во однос на зголемувањето на вашиот VO2 max може да биде моќна мотивација. Тоа е доказ дека сте на вистинскиот пат, вашата напорна работа се исплати и вашата кондиција станува мерливо подобра.
VO2 MAX И ЗДРАВЈЕ Вредноста на VO2 max како општа здравствена метрика е непобитна. Во 2016 година, Американското здружение за срце (АХА) издаде официјален документ за позиција во кој се препорачува кардиореспираторната кондиција, мерлива во однос на VO2 max, редовно да се оценува и да се користи како клинички витален знак. Тие наведоа добро воспоставено и растечко истражување кое ја документира врската помеѓу кардиореспираторната кондиција, здравствените резултати и стапките на смртност (1).
Кога станува збор за смртноста, АХА забележува дека кардиореспираторната кондиција е уште помоќен предиктор од традиционалните фактори на ризик како што се висок крвен притисок, пушење, дијабетес тип 2, висок холестерол и дебелина.
РАЗБЕРЕТЕ И ПОДОБРЕТЕ ГО ВАШИОТ VO2 MAX Научната студија за тоа како нашите тела го користат кислородот и улогата што ја игра во фитнесот и перформансите датира скоро 100 години. Меѓутоа, во најголем дел, улогата на VO2 max како фитнес метрика е ограничена на физиолошките истражувања и наодите од спортските научници кои работат со елитни спортисти за издржливост. Тоа е затоа што директното мерење на VO2 max бара исцрпен тест на неблагодарна работа за време на кој издишените гасови на спортистот се фаќаат и се анализираат во лабораторија (2).
Во последниве години, напредокот во комбинацијата на технологија за носење и физиолошка анализа ги направи индиректните проценки на VO2 max преку податоците за перформансите прилично сигурна алтернатива. Сега е можно да се изведе квалитетна проценка на нивото на фитнес при секојдневните прошетки и трчање (3). Лесниот пристап до овие информации доведе до зголемена свест за тоа што навистина значи кардиореспираторната кондиција и како тоа може да влијае на нашето здравје. Кога станува збор за разбирање што значи вашиот VO2 max, повисокото е обично подобро. Колку е добро ниво за вас зависи од фактори како што се возраста и полот. Ова е поради нормалните разлики во составот на телото (масти наспроти мускулите, коските и органите) и фактот дека нашата способност да користиме кислород обично опаѓа како што старееме. Добрата вест е дека практично секој може да го подобри својот VO2 max со редовна физичка активност изведена со правилни комбинации на интензитет и времетраење. Освен, се разбира, ако веќе не сте добро обучен спортист со години интензивни тренинзи под појасот.
КАКО ГАРМИН ГО ПРОЦЕНУВА ВАШИОТ VO2 MAX Изберете уреди Garmin автоматски го проценуваат вашиот VO2 максимум секогаш кога снимате трчање или брзо одење со активирање на отчукувањата на срцето и GPS-следење. Во текот на вашата активност, моторот Firstbeat Analytics вграден во вашиот уред ја испитува врската помеѓу тоа колку брзо се движите и колку напорно работи вашето тело за да го одржи тоа темпо.
Неколку Garmin уреди без вграден GPS можат да го проценат вашиот VO2 max користејќи податоци за акцелерометар, користејќи локација од спарен паметен телефон или за велосипедски компјутери, врз основа на GPS и податоци за напојување. Интелигенцијата вградена во анализата гарантира дека се користат само најдобрите, најзначајните делови од вашите податоци за перформансите. Ова значи дека не треба да се грижите за забрзување, забавување или дали сте застанале неколку пати во текот на вашата активност. Вие само одите како што обично би правеле, а вашиот часовник ја прави работата на разбирање кога вашата изведба точно ја одразува вашата кондиција. Иако не треба да следите строг протокол за тестирање, вашето трчање или одење треба да трае најмалку 10 минути. Ова осигурува дека вашите мускули се загреани и вашето срце, бели дробови и активноста на циркулаторниот систем имаат шанса да ја одразат потребата од енергија од вашиот напор. За најдобри резултати, барем дел од вашата активност треба да се изврши со најмалку 70% од вашиот максимален напор. Бидејќи анализата е дизајнирана да дознае за вашите сопствени параметри и модели на изведба со текот на времето, снимањето повеќе одење и трчање со вашиот уред ја подобрува веродостојноста на вашата проценка за максимум VO2. (1) American Heart Association, “Importance of Assessing Cardiorespiratory Fitness in Clinical Practice: A Case for Fitness as a Clinical Vital Sign: A Scientific Statement From the American Heart Association,” Circulation, vol. 134, pp. 653-699, 2016. (2) N. M. Beltz, A. L. Gibson, J. Janot, L. Kravitz and C. M. Mermier, “Graded Exercise Testing Protocols for the Determination of VO2max: Historical Perspectives, Progress, and Future Considerations,” Journal of Sports Medicine, vol. EPub, 2016. (3) Firstbeat Analytics, “Automated Fitness Level (VO2max) Estimation with Heart Rate and Speed Data,” White Paper, Jyväskylä, Finland, 2014.
Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.