Празнични попусти

GARMIN часовник е одличен подарок!

Повеќе >>

Можеби не е толку физички како трчањето нагоре и надолу по поле, но тоа не значи дека вашето тело не реагира на стресните фактори на светот на виртуелните игри.

Подобри сте кога се чувствувате подобро. Тоа е рефрен што често го слушаме, почнувајќи уште од основно училиште кога почнуваме да слушаме за важноста на добар сон, избалансиран појадок и да се биде во вистинска состојба на умот. И тоа е можеби повистинито за спортистите отколку за кој било друг – кога и да се вклучени кратки периоди на натпреварување, очигледно сакате да бидете подготвени да постигнете врвни перформанси. Многумина веруваат дека ова не се разликува за гејмерите, како и за спортистите. Не сакате да бидете личноста која се појавила по цела ноќ, или нервозна со ракување или премногу уморна за да се грижите, соочена со тим кој е рамномерно добро одморен.

Сакате да бидете ментално најподготвената личност во собата, гејмер кој е „во зоната“, давајќи ги вашите најдобри перформанси на вистинското ниво на стрес.

Но, сега кога нашите основни денови се зад нас, знаеме дека е малку покомплексно отколку едноставно да се придржуваме до строго време за спиење. Вашето тело ви дава многу сигнали за да знаете колку добро е веројатно да функционира во кое било дадено време – а паметните часовници Garmin можат да измерат многу од нив. Компатибилните Garmin часовници се опремени дури и со функција за гејмерска активност која ќе ви помогне додека се обидувате да ги оптимизирате вашите перформанси со здравствени податоци на рачниот зглоб, а апликацијата за десктоп Garmin GameOn™ ви овозможува да се синхронизирате со вашиот компјутер за да ги видите овие здравствени статистики за да видите како вашето тело реагира пред, за време и по вашите натпревари.

Но, на кои метрики треба да обрнувате внимание додека (или пред да) играте? Продолжете да читате за да дознаете повеќе.

Пулс
Паметните часовници Garmin ги мерат и анализираат податоците за отчукувањата на срцето* за да ви дадат увид во реално време колку добро функционира вашето тело. Оптичкиот сензор во задниот дел на уредот го мери вашиот пулс или пулсот за да пријави колку отчукувања во минута искусувате во даден момент.

Ова е корисно за време, пред и по натпреварувањето. Ако вашиот пулс е превисок – или, наизменично, премногу низок – тоа може да укаже дека не сте во позиција да работите толку добро како што би можеле. Вашиот паметен часовник Garmin ќе го мери и HRV, или варијабилноста на отчукувањата на срцето, за да го измери времето помеѓу едно до друго отчукување на срцето. Податоците за отчукувањата на срцето и HRV може да се анализираат за да се открие колку добро се балансираат симпатичките и парасимпатичните гранки на вашиот нервен систем. Симпатичната гранка ја презема контролата за време на стресни моменти, додека парасимпатичката гранка владее во време на мирување. Неочекуваниот HRV може да ви помогне да знаете кога вашето тело не реагира како што сакате на вашата околина – што пак ви помага да се прилагодите.

Стрес
Напојувани од моторот Firstbeat Analytics™, паметните часовници Garmin го мерат и нивото на стрес на скала од 0 до 100. Како? Повторно е тој нервен систем. Ги регулира вашите физиолошки системи за да одговараат на очекуваните барања на вашата моментална средина. Значи, ако сте во жештината на конкуренцијата, веројатно е дека вашиот пулс се забрзува, крвните садови се шират и тече адреналин – и вашиот паметен часовник Garmin може да го забрза тоа. Ако нивото на стрес ви е покачено во време кога вашата околина не предизвикува ритам на вашето срце – што значи дека нема напорна физичка активност или нема забрзано срце кога ќе сфатите дека сте толку блиску да го победите противникот – тоа може да биде показател дека вашата телото не го постигнува одморот што му е потребен кога треба да бидете во состојба на релаксација. Ова може да ја направи помала веројатноста дека ќе бидете добро одморени и подготвени да настапите во следниот натпревар.

Функцијата за играње активност конкретно обезбедува предложена оптимална зона на стрес за да се стремите додека играте. Ги зема предвид вашите просечни нивоа на стрес за време на победничките натпревари (со други зборови, време кое би сакале да го повторите) за да ви даде совети за да го постигнете истото ниво – или да го подобрите – во идните натпревари. Ќе можете да го видите ова на вашиот спарен компјутерски екран за да ви даде увид како вашето тело реагира во секој клучен момент – и за време на порелаксирачките.

Спиење
Сè се навраќа на советот на наставникот во основно училиште ноќта пред тестот – добриот сон може да направи чуда во однос на нивото на изведба следниот ден. Сепак, тоа е малку покомплицирано отколку кога си легнал и кога алармот ти се вклучил. Вашиот компатибилен паметен часовник Garmin ќе ви даде проценка за тоа колку време сте поминале во секоја од клучните фази на спиење (лесно, длабоко, REM), како и колку време сте поминале будни.

Времињата снимени за секоја фаза се комбинираат со информации од отчукувањата на срцето, варијабилноста на отчукувањата на срцето, Pulse Ox2 и податоците за движењето на телото за да се додели резултат за спиење што ви помага да го измерите квалитетот на вашиот ноќен одмор. Колку повеќе го носите часовникот за спиење, толку повеќе податоци ќе научите да ви помогнат да го приспособите она што му треба на вашето тело за да ги добие тие квалитетни z – што може да доведе до поголеми шанси за успешна конкуренција следниот ден.

Батерија за телото
Garmin Body Battery™ е токму она што звучи – проценка на вашите лични резерви на енергија во кое било време во текот на денот. Бројот на вашата Body Battery е наменет да биде одраз на вашата физичка активност, стрес, одмор и сон. Квалитетниот сон, разумните нивоа на стрес и здравата количина на физичка активност (и закрепнување) снимени од вашиот паметен часовник Garmin ќе доведат до добар резултат на Body Battery. Цела ноќ или еден ден поминат на стресни состаноци може да остави вашиот резултат да изгледа прилично низок. Добрата вест е дека без разлика колку ниско паѓа вашата батерија – можете да ја користите како репер додека сакате да ја подобрите следниот ден. Можете да го користите и како показател за тоа колку сте подготвени да извршите напорна активност. Ако вашата батерија на телото е во 20-тите години, можеби сега не е најдобро време да се справите со вашиот противник. Ако тоа утро се разбудивте со 93, веруваме дека е многу поголема веројатноста да излезете на врвот.

Дали сте загрижени дали батеријата на вашето тело ќе истече во несоодветен момент? Функцијата за напојување на играта е паметен тајмер за пауза што ќе ве предупреди кога ќе утврди дека е време за полнење гориво или кога сте подготвени да продолжите да играте. Како и со вашата батерија за тело, колку е повисоко нивото на стрес, толку побрзо ќе истече тајмерот. Кога ќе се исклучи, шансите се дека е време да се одмори.

Сè уште не сте убедени? Во пролетта 2021 година, Garmin соработуваше со Body Kitchen™ и EURONICS Gaming на студијата за еспорти на Лигата на легендите. По анализата на податоците за перформансите од спортистите за е-спорт во период од три месеци користејќи го Garmin Connect™ Activity API, студијата покажа дека подобрениот сон, што доведе до повисока батерија на телото, за возврат ги зголеми перформансите на играчите следниот ден. Исто така, откриено е дека играчите имаат зголемено ниво на стрес во фазата „Изберете шампион“ пред натпреварот, со што се докажува дека нивото на стрес почнува да се зголемува пред да започне официјалната игра – и ви помага соодветно да се подготвите.

Сите паметни часовници Garmin се со вградени напредно следење на метриката на телото и функцијата за активност на игри, погледнете неколку по наш предлог.

1.Видете Garmin.com/ataccuracy

2.Ова не е медицински уред и не е наменет за употреба при дијагностицирање или следење на каква било медицинска состојба; видете Garmin.com/ataccuracy. Pulse Ox не е достапен во сите земји.

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.