Празнични попусти

GARMIN часовник е одличен подарок!

Повеќе >>

Sleep Tracking

СЛЕДЕЊЕ НА СПИЕЊЕТО
Напредното следење на спиењето кај компатибилните уреди на Garmin зема предвид повеќе фактори за да ви помогне да го разберете вашиот сон (1). Покрај основните работи, како на пример кога сте заспале и кога сте се разбудиле, можете да видите времиња кога сте биле будни и колку време сте поминале во клучните фази на спиење (лесен, длабок, РЕМ). Ќе видите и кога се случиле тие фази во текот на ноќта.

Времето на спиење и фазите на спиење се идентификуваат со помош на комбинација на отчукувањата на срцето, варијабилноста на срцевиот ритам и податоците за движењето на телото. Информациите за возраста што ги внесувате за време на поставувањето и откриените лични физиолошки основни линии обезбедуваат вреден контекст за анализа и ја подобруваат веродостојноста на вашето следење на спиењето.

Компатибилните Garmin уреди, исто така, ја следат вашата стапка на дишење и нивото на заситеност со кислород во крвта (Pulse Ox) во текот на ноќта. Додавањето на оваа информација на табелата за спиење нуди посеопфатен приказ на вашиот сон.

РАЗБИРАЊЕ НА ВАШETO СПИЕЊЕ
Спиењето е клучно за вашата физичка и ментална благосостојба. Редовното добивање на доволно квалитетен сон промовира добро здравје, може да го подобри вашето расположение, помага да се максимизираат придобивките од вежбањето и обезбедува многу дополнителни придобивки.

Проверете ги податоците за спиење и барајте промени и трендови со текот на времето. Ова ќе ви помогне да стекнете увид во често сложената врска помеѓу она што го правите кога сте будни до тоа колку добро спиете ноќе.

Лошиот ноќен сон е лесно да се објасни во моментот, но препознавањето на долгорочните трендови може да биде моќен мотиватор за трајни промени. И кога работите одат добро, вие имате корист од самодовербата што произлегува од доказите дека сте на вистинскиот пат.

РЕЗУЛТАТ ОД СПИЕЊЕТО
Избраните уреди на Garmin со напредно следење на спиењето исто така вклучуваат резултат за спиење. Резултатите за ноќевање (0-100) може да се поврзат со персонализирани увиди добиени од вашата сопствена активност и податоци за начинот на живот. Овие совети се појавуваат кога ќе се идентификува можност да ви помогне да разберете како фактори како што се дневните нивоа на стрес, шеми на активност и време на спиење влијаеле на вашиот сон.
ПРЕСМЕТУВАЊЕ НА РЕЗУЛТАТОТ ОД ВАШЕТО СПИЕЊЕ
Вашиот резултат за ноќен сон се пресметува врз основа на комбинација од времетраењето на спиењето и факторите за квалитетот на сонот. Колку долго сте спиеле се споредува со глобално прифатените препораки засновани на возраст2. Квалитетните аспекти на вашиот резултат за спиење доаѓаат од комбинација на архитектура на спиење, податоци за стрес, прекини во текот на ноќта и други фактори3.

Архитектурата на спиењето се однесува на тоа колку време сте поминале во фазите на лесен, длабок и РЕМ сон и моделите формирани од транзициите помеѓу овие фази во текот на ноќта. Елементот на стрес е анализа на варијабилноста на срцевиот ритам интерпретирана за да се открие рамнотежата на симпатичката наспроти парасимпатичката активност што се случува во вашиот автономниот нервен систем. Кога вашиот пулс е низок и вашата варијабилност на отчукувањата на срцето е висока во споредба со нормалната, тоа е силен показател за доминација на парасимпатиите, што значи дека вашето тело е под стрес и активно ги надополнува ресурсите исцрпени во текот на денот.

Други придонесувачи за вашиот резултат за спиење вклучуваат немир, бројот на пати кога сте будни подолго од 5 минути и вкупното време што сте го поминале будни.

ФАЗИ НА СПИЕЊЕ
Во лабораторија за спиење, фазите на спиење се идентификуваат со специфични шеми на мозочни бранови и невронска активност. Овие модели обично се рефлектираат физиолошки како промени во отчукувањата на срцето, варијабилноста на срцевиот ритам и респираторните модели. Идентификувањето на овие физиолошки промени додека спиете дава вредни индиции за препознавање на фазите на спиење во реални услови надвор од границите на лабораторија за спиење.

Истражувањата покажуваат дека секоја фаза на спиење игра улога во процесите на вашето ментално и физичко закрепнување.

ЛЕСНО СПИЕЊЕ (N1, N2)
Лесниот сон е првата фаза од спиењето. Движењата на очите и мускулната активност се забавуваат за време на лесен сон додека вашето тело се подготвува за длабок сон.

ДЛАБОКО СПИЕЊЕ (N3)
Како што преминувате кон длабок сон, движењата на очите и мускулите целосно престануваат. Вашиот пулс и дишењето бавно. Во овој момент, станувате тешко да се возбудите и сте дезориентирани ако ве разбудат. Општо е прифатено дека длабокиот сон има огромен број здравствени придобивки. На пример, помага за обновување на мускулите.

БРЗО ДВИЖЕЊЕ НА ОЧИТЕ (РЕМ) СПИЕЊЕ
РЕМ спиењето се смета за последната фаза од циклусот на спиење. Соништата се вообичаени за време на РЕМ спиењето. Фазите на РЕМ спиење имаат тенденција да започнуваат кратко и да растат подолги во текот на ноќта. Се верува дека фазата на РЕМ спиење е кога вашиот мозок има шанса да ги обработи и разбере податоците. Тоа дури може да биде поврзано со тоа како учите нови вештини.

БУДЕТЕ СЕ
Општо земено, најдобро е спиењето да биде континуирано во текот на ноќта, со неколку или никакви периоди на будење.
СЛЕДЕЊЕ НА СОН ЗАСНОВАНО НА ДВИЖЕЊЕ
Постарите уреди на Garmin и оние без интегрирани способности за следење на отчукувањата на срцето на зглобот користат следење на спиењето базирано на движење за да го анализираат движењето на зглобот или телото снимено со акцелерометар. Овој алгоритам, исто така, го зема предвид времето од денот и дава повеќе основен увид во сонот. Може да процени дали сте будни, во слабо или подлабоко ниво на сон. Сепак, откривањето на специфични фази на спиење не е можно кај овие уреди.

1 See Garmin.com/ataccuracy
2 ”National Sleep Foundation’s updated sleep duration recommendations: final report,” Sleep Health, vol. Epub 2015 Oct 31, pp. 233-243, 2015.
3 National Sleep Foundation, “National Sleep Foundation’s sleep quality recommendations: first report,” Sleep Health, vol. 3, no. 1, pp. 6-19.

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.