Ниво на стрес

СЛЕДЕЊЕ НА СТРЕСОТ
Стресот е природен одговор на вашето тело на предизвиците на животот и околината. Тоа е покачена физиолошка состојба која ве подготвува брзо да реагирате на сè што следува. Целодневното следење на стресот на вашиот паметен часовник Garmin се заснова на добро воспоставено и научно потврдено разбирање за вашиот автономен нервен систем (ANS). (1)

Нивоата на стрес (0-100) се проценуваат од алгоритмите на Firstbeat Analytics, првенствено користејќи комбинација од HR и HRV податоци. Овие податоци ги снима оптичкиот сензор за отчукувањата на срцето на задната страна на вашиот уред.

Поделен на симпатички и парасимпатички гранки, вашиот ANS ги регулира вашите физиолошки системи за најдобро да одговара на очекуваните барања на вашата моментална ситуација. Симпатичната гранка доминира кога е време за акција. Пулсот ви се забрзува, крвните садови се шират, варењето е прекинато, а адреналинот тече. Ова понекогаш се нарекува одговор борба или бегање. Во потивки времиња, парасимпатичката гранка е подоминантна, а вашето тело влегува во режимот на одмор и варење. Ова е моментот кога вашето тело може да се поправи и да ги надополнува ресурсите исцрпени во побурните времиња.

Спиењето е особено важна можност за вашето тело да се опорави и, очекувано, парасимпатичната гранка на вашиот ANS е типично најактивна кога спиете.

Нивото на стрес не се мери со вашиот уред Garmin за време на физичка активност бидејќи самиот напор на физичка активност може да се смета за стресен. Влијанието на физичката активност најдобро се мери и разбира на други начини. Јавното говорење и трчањето по скали може да ви го забрзаат срцето, но основните причини зошто се фундаментално различни.

НОСЕТЕ ГО РЕДОВНО ВАШИОТ УРЕД ЗА ПОПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ПОВРАТНИ ПОВРАТНИ ИНФОРМАЦИИ
Вашите физиолошки параметри и одговорот на вашето тело на стрес фактори се единствени. Според тоа, аналитиката што се користи за следење на нивото на стрес е дизајнирана да ја препознае и прилагоди на вашата лична ситуација. Можете да го подобрите квалитетот на увидот што го стекнувате со носење на вашиот уред што е можно повеќе, особено додека спиете, бидејќи тогаш нивото на стрес обично ќе биде најниско. Ова помага да се создаде подобро разбирање на целиот опсег на состојби на стрес и релаксација што ги доживувате.

Ако го носите вашиот уред наизменично, сепак ќе ви даде одреден увид во вашиот стрес. Деталите и прецизните нивоа, сепак, може да бидат помалку персонализирани во споредба со она што би го виделе со поконзистентна употреба.

СМИСЛАТА НА ЦЕЛОДНЕВНО СЛЕДЕЊЕ НА СТРЕСОТ
Вашите податоци за стресот ги откриваат вашите физиолошки состојби во текот на денот, што одговара на активноста што се случува во вашиот ANS додека работи зад сцената за да ги регулира одговорите на вашето тело.

Може да ги конфигурирате избраните уреди на Garmin да ве предупредуваат кога нивото на стрес е невообичаено високо. Предупредувањето ве поттикнува да одвоите малку време за да се опуштите, а уредот ќе ве поттикне да започнете вежба со водено дишење со тајмерот за релаксација за дишење.

Табелата на стрес на вашиот уред или во апликацијата Garmin Connect™ ќе прикажува портокалови ленти кога нивото на стрес е над 25. Под нивото 25, табелата на стрес станува сина. Овој контраст е клучот за идентификување на стресни и опуштени состојби.

Околу нивото 25, активноста во рамките на симпатичката (стрес: борба-или-бегање) и парасимпатичната (закрепнување: одмор-и-вари) гранки на вашиот ANS е приближно еднаква. На повисоките нивоа (25-100), симпатичната активност е поприсутна, подготвувајќи ве за акција. Пониските нивоа (0-25) покажуваат дека вашиот парасимпатичен систем е поактивен од двата.

Она што вашите податоци за стрес не ви го кажуваат е зошто се појавуваат овие различни состојби. Затоа е важно да ја зголемите сопствената свест за стресните фактори во вашиот живот и како вашето тело реагира. На овој начин можете максимално да ги искористите податоците за стресот што ги собира вашиот уред Garmin и како можете да работите кон изнаоѓање ефективни стратегии за управување со стресот.

На пример, зголемените нивоа на стрес може да произлезат од притисок на работа, социјална анксиозност или од нешто едноставно како средба со агресивен возач на автопат. Зголеменото ниво на стрес може да биде резултат и на посреќни ситуации, како што се возбудата од нова работа, возбудата од првиот состанок или нервозата што тркачот ја чувствува утрото на голема трка. Имајте на ум дека прекумерното вежбање, потрошувачката на стимуланси, лошата исхрана и разболувањето исто така може да предизвикаат повисоки нивоа на стрес од нормалното.

Без оглед на тоа зошто доживувате стрес, клучот за здрав, добро балансиран начин на живот е да ги надоместите овие исцрпувачки искуства со релаксирачки моменти и квалитетен сон.

1Firstbeat Analytics, “Stress and Recovery Analysis Method Based on 24-hr Heart Rate Variability,” Jyväskylä, Finland, 2015.

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the basket. No products in the basket.