×

Cart

Subtotal:

Упатство за корисници GARMIN fenix серија

Упатство за употреба GARMIN Fenix серија – v.2.2023. превземи .pdf

Manuali i pеrdorimit tе Serisе GARMIN Fenix klikoni dhe shkarkoni .pdf

 

 

Преглед на уредот


Известување број еден Екран на допир.
Допрете за да изберете опција во менито.
Држете ги податоците за лицето на часовникот за да го отворите погледот или функцијата.
ЗАБЕЛЕШКА: Оваа функција не е достапна на сите страници на часовникот.
Повлечете нагоре или надолу за да се движите низ циклусот за поглед и менијата.
Повлечете надесно за да се вратите на претходниот екран.
Покријте го екранот со дланката за да се вратите на лицето на часовникот и намалете ја осветленоста на екранот.Повикувачки број два СВЕТЛИНА
Притиснете за да го вклучите уредот.
Притиснете за да го вклучите и исклучите позадинското осветлување.
Брзо притиснете двапати за да ја вклучите фенерчето.
Држете за да го видите менито со контроли.Повик број три UP·MENU
Притиснете за да се движите низ циклусот за поглед и менијата.
Држете за да го видите менито.

 

Повик број четири ДОЛУ
Притиснете за да се движите низ циклусот за поглед и менијата.
Држете за да ги видите музичките контроли од кој било екран.

Повик број пет СТАРТ·СТОП
Притиснете за да изберете опција во менито.
Притиснете за да го видите списокот со активности и да започнете или прекинете активност.

Повикување број шест BACK·LAP
Притиснете за да се вратите на претходниот екран.
Притиснете за да снимате круг, одмор или транзиција за време на мултиспортска активност.
Држете за да го видите ликот на часовникот од кој било екран.

Како да почнете Кога го користите вашиот часовник за прв пат, треба да ги завршите овие задачи за да го поставите и да ги запознаете основните карактеристики.

 

Притиснете копче (1) LIGHT за да го вклучите часовникот (Преглед на уредот).

Следете ги упатствата на екранот за да го завршите почетното поставување.

За време на почетното поставување, можете да го спарите паметниот телефон со часовникот за да примате известувања, да ги синхронизирате вашите активности и повеќе (Спарување на вашиот телефон).

Наполнете го уредот (Полнење на часовникот).

Започнете активност (Започнување активност).

Користење на часовникот Држете LIGHT за да го видите менито со контроли (Controls).

 

Менито со контроли обезбедува брз пристап до често користените функции, како што се вклучување на режимот не вознемирувај, зачувување локација и исклучување на часовникот.

Од лицето на часовникот, притиснете ГОРЕ или ДОЛУ за да се движите низ јамката за поглед (Поглед).

Од лицето на часовникот, притиснете СТАРТ за да започнете активност или да отворите апликација (Активности и апликации).

Држете MENU за да го приспособите изгледот на часовникот (Приспособување на лицето на часовникот), приспособете ги поставките (Системски поставки), спарете безжични сензори (спарување на вашите безжични сензори) и многу повеќе.

За што се може да Ви користи GARMIN часовникот Освен точно време и датум, GARMIN smart часовникот ви дава информации за пулс, потрошени калории, начин на спиење, ниво на стрес, ниво на подготвеност за тренинг, а вградени се и апликации за фитнес, пилатес, кардио, теретана, трчање, велосипедизам, скијање,планинарење. Во секоја апликација за одредениот интервал од старт до стоп ви мери колку калории, со кој пулс, ако е outdoor со која брзина, по која патека, VO2max, ефект од тренингот. Сите информации од телефонот ги читате на Вашиот GARMIN часовник. Fenix часовниците имаат и вградена мапа без потреба од интернет, па можете да го користите како навигација во повеќе ситуации. Компатибилно со Android / iPhone.
Активности и апликации Вашиот часовник може да се користи за внатрешни, надворешни, атлетски и фитнес активности. Кога започнувате активност, часовникот прикажува и снима податоци од сензорот. Можете да креирате сопствени активности или нови активности врз основа на стандардните активности (Креирање приспособена активност). Кога ќе ги завршите вашите активности, можете да ги зачувате и споделувате со заедницата Garmin Connect™.

 

Можете исто така да додавате активности и апликации на Connect IQ™ на вашиот часовник со помош на апликацијата Connect IQ (Поврзете ги функциите на IQ).

За повеќе информации за следењето на активноста и метричката точност на фитнесот, одете на garmin.com/ataccuracy.

Започнување на активност Кога започнувате активност, GPS се вклучува автоматски (ако е потребно).

 

Од лицето на часовникот, притиснете СТАРТ.

Ако ова е прв пат да започнете активност, изберете го полето за избор до секоја активност за да ја додадете во вашите омилени и изберете Готово.

Изберете опција:

Изберете активност од вашите омилени.

Изберете Список со продолжена активност и изберете активност од списокот со продолжени активности.

Ако активноста бара GPS сигнали, излезете надвор во област со јасен поглед на небото и почекајте додека часовникот не биде подготвен.

Часовникот е подготвен откако ќе го утврди пулсот, ќе добие GPS сигнали (ако е потребно) и ќе се поврзе со вашите безжични сензори (ако е потребно).

Притиснете СТАРТ за да го стартувате тајмерот за активност.

Часовникот снима податоци за активност само додека работи тајмерот за активност.

Запирање на активност Притиснете СТОП.

 

Изберете опција:

За да продолжите со вашата активност, изберете Продолжи.

За да ја зачувате активноста и да ги видите деталите, изберете Зачувај, притиснете СТАРТ и изберете опција.

ЗАБЕЛЕШКА: Откако ќе ја зачувате активноста, можете да внесете податоци за самоевалуација (Евалуација на активност).

За да ја прекинете вашата активност и да ја продолжите подоцна, изберете Продолжи подоцна.

За да означите круг, изберете Круг.

За да се вратите на почетната точка на вашата активност по патеката што ја поминавте, изберете Back to Start > TracBack.

ЗАБЕЛЕШКА: Оваа функција е достапна само за активности кои користат GPS.

За да се вратите назад до почетната точка на вашата активност по најдиректната патека, изберете Back to Start > Route.

ЗАБЕЛЕШКА: Оваа функција е достапна само за активности кои користат GPS.

За да ја измерите разликата помеѓу пулсот на крајот од активноста и пулсот две минути подоцна, изберете Recovery HR и почекајте додека тајмерот одбројува.

За да ја отфрлите активноста, изберете Отфрли.

ЗАБЕЛЕШКА: Откако ќе ја прекине активноста, часовникот автоматски ја зачувува по 30 минути.

Користење за тренинг Garmin fenix може да биде твој уред за тренинг.

 

Тренинг за трка (running), Фитнес, пилатес, кардио и вежби за тежини.PacePro тренинг. Power водич. Сегменти. Користење на виртуелен партнер. Поставување цел за тренинг. Тркање со претходна активност.

Изглед на дисплеј на часовникот Можете да го приспособите изгледот на дисплејот на часовникот со избирање на распоредот, боите и дополнителните податоци. Можете исто така да преземате прилагодени лица за часовници од продавницата Connect IQ™.
Контроли за брзи функции
Менито за контроли ви овозможува брз пристап до функциите и опциите на часовникот. Можете да додавате, прередувате и отстранувате опции во менито со контроли (Приспособување на менито за контроли).

 

Од кој било екран, држете LIGHT.

Функција: Утрински извештај Вашиот часовник прикажува утрински извештај врз основа на вашето нормално време на будење. Притиснете ДОЛУ за да го видите извештајот, кој вклучува временски услови, спиење, статус на варијабилност на отчукувањата на срцето во текот на ноќта и повеќе (Приспособување на вашиот утрински извештај).

 

Изглед

Приспособување на вашиот утрински извештај

ЗАБЕЛЕШКА: Можете да ги приспособите овие поставки на вашиот часовник или во вашата сметка на Garmin Connect™.

Држете MENU.

Изберете Изглед > Утрински извештај.

Изберете опција:

Изберете Прикажи извештај за да го овозможите или оневозможите утринскиот извештај.

Изберете Измени извештај за да го приспособите редоследот и типот на податоци што се појавуваат во утринскиот извештај.

Сензори и додатоци Часовникот fēnix® има неколку внатрешни сензори и можете да спарите дополнителни безжични сензори за вашите активности.

 

Пулсметар од зглоб, Пулсен оксиметар, Компас, Алтиметар и барометар, Безжични сензори

Карта Вашиот часовник може да прикаже неколку типови податоци за карти Garmin®, вклучувајќи топографски контури, блиски точки на интерес, мапи на ски-центри и терени за голф. Можете да го користите Управувачот со карти за да преземате дополнителни карти или да управувате со складирањето на картите.

 

Покажувачот со лежиште ја претставува вашата локација на мапата. Кога се движите до некоја дестинација, вашата рута е означена со линија на картата.

Преглед на картата. Зачувување или навигација до локација на картата. Навигација со функцијата Around Me.

Функција Навигација Зачувани локации, Поставување на референтна точка, Навигација до дестинација, Патеки, Проектирање на точка.
Музика директно од часовникот ЗАБЕЛЕШКА: Постојат три различни опции за репродукција на музика за вашиот fēnix® часовник.

 

Музика од трети лица, Лична аудио содржина, Музика зачувана на вашиот телефон

На часовникот fēnix, можете да преземате аудио содржина на часовникот од вашиот компјутер или од трета страна, за да можете да слушате кога телефонот не е во близина. За да слушате аудио содржина зачувана на часовникот, можете да поврзете Bluetooth® слушалки.

Карактеристики за безбедност и следење ВНИМАНИЕ

 

Карактеристиките за безбедност и следење се дополнителни карактеристики и не треба да се потпираат на нив како примарен метод за да се добие итна помош. Апликацијата Garmin Connect™ не контактира со службите за итни случаи во ваше име.

ИЗВЕСТУВАЊЕ

За да се користат безбедносните карактеристики и функциите за следење, часовникот fēnix® мора да биде поврзан со апликацијата Garmin Connect со помош на технологијата Bluetooth®. Вашиот спарен телефон мора да биде опремен со план за податоци и да биде во област на мрежна покриеност каде што се достапни податоци. Можете да внесете контакти за итни случаи во вашата сметка на Garmin Connect.

За повеќе информации за функциите за безбедност и следење, одете на garmin.com/safety.

Помош

Ви овозможува да испратите порака со вашето име, врска LiveTrack и локација GPS (ако е достапна) до вашите контакти за итни случаи.

Откривање инциденти

Кога часовникот fēnix ќе открие инцидент за време на одредени активности на отворено, часовникот испраќа автоматизирана порака, врска LiveTrack и GPS локација (ако е достапна) до вашите контакти за итни случаи.

LiveTrack

Им овозможува на пријателите и семејството да ги следат вашите трки и активности за обука во реално време. Можете да поканите следбеници користејќи е-пошта или социјални медиуми, дозволувајќи им да ги гледаат вашите податоци во живо на веб-страница.

Споделување на настани во живо

Ви овозможува да испраќате пораки до пријателите и семејството за време на настан, обезбедувајќи ажурирања во реално време.

ЗАБЕЛЕШКА: Оваа функција е достапна само ако вашиот часовник е поврзан со компатибилен телефон со Android™.

GroupTrack

Ви овозможува да ги следите вашите врски користејќи LiveTrack директно на екранот и во реално време.

Функции за здравје и wellnes Држете MENU и изберете Health & Wellness.

 

Пулс

Ви овозможува да ги приспособите поставките за мониторот за отчукувањата на срцето на зглобот (Поставки за монитор за отчукување на срцето на рачниот зглоб).

Режим на Pulse Ox

Ви овозможува да изберете режим на пулсна оксиметар (Поставување на режимот на пулс оксиметар).

Предупредување за движење

Овозможува или оневозможува функцијата за предупредување за движење (Користење на предупредувањето за движење).

Предупредувања за цел

Ви овозможува да ги вклучувате и исклучувате предупредувањата за цел или да ги исклучувате само за време на активности. Се појавуваат предупредувања за целите за целите на вашите дневни чекори, целта за искачување на дневни подови и целта за минути со неделен интензитет.

Премести IQ

Ви овозможува да ги вклучувате и исклучувате настаните на Garmin Move IQ™. Кога вашите движења се совпаѓаат со познатите обрасци на вежбање, функцијата Garmin Move IQ автоматски го открива настанот и го прикажува во вашата временска линија. Настаните на Garmin Move IQ го покажуваат типот и времетраењето на активноста, но тие не се појавуваат во списокот со активности или во вестите. За повеќе детали и точност, можете да снимате темпирана активност на вашиот уред.

Точност на метриките за следење на активност и фитнес
Activity Tracking and Fitness Metric Accuracy
Гармин уредите за носење се наменети да бидат алатки за да ви обезбедат информации за поттикнување на активен и здрав начин на живот. Гармин уредите за носење се потпираат на сензори кои го следат вашето движење и други показатели. Податоците и информациите обезбедени од овие уреди се наменети да бидат блиска проценка на вашата активност и следени метрики, но можеби не се прецизно точни. Гармин уредите за носење не се медицински помагала, а податоците обезбедени од нив не се наменети да се користат за медицински цели и не се наменети за дијагностицирање, лекување, лекување или спречување на која било болест. Garmin препорачува да се консултирате со вашиот лекар пред да се вклучите во некоја рутина за вежбање.
Ресетирање на сите стандардни поставки Пред да ги ресетирате сите стандардни поставки, треба да го синхронизирате часовникот со апликацијата Garmin Connect™ за да ги поставите податоците за вашата активност.

 

Можете да ги ресетирате сите поставки на часовникот на фабричките стандардни вредности.

Од лицето на часовникот, држете MENU.

Изберете Систем > Ресетирај.

Изберете опција:

За да ги ресетирате сите поставки на часовникот на стандардните фабрички вредности и да ги зачувате сите информации и историја на активности внесени од корисникот, изберете Reset Default Settings.

За да ги избришете сите активности од историјата, изберете Избриши ги сите активности.

За да ги ресетирате сите вкупни растојанија и време, изберете Reset Totals.

За да ги ресетирате сите поставки на часовникот на стандардните фабрички вредности и да ги избришете сите информации и историја на активности внесени од корисникот, изберете Delete Data и Reset Settings.

ЗАБЕЛЕШКА: Ако сте поставиле паричник Garmin Pay™, оваа опција го брише паричникот од вашиот часовник. Ако имате зачувана музика на часовникот, оваа опција ја брише вашата зачувана музика.

Полнење на часовникот
ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ

 

Овој уред содржи литиум-јонска батерија. Видете во водичот Важна безбедност и информации за производот во полето за производот за предупредувања за производот и други важни информации.

ИЗВЕСТУВАЊЕ

За да спречите корозија, темелно исчистете ги и исушете ги контактите и околината пред да ги полните или поврзете на компјутер. Погледнете ги упатствата за чистење (Нега на уредот).

Максимизирање на траењето на батеријата Можете да направите неколку работи за да го продолжите животниот век на батеријата.

 

Вклучете Battery Saver (Управник со батерии).

Престанете да ја користите опцијата „Секогаш вклучено истекување на екранот“ и изберете пократок временски период на екранот (Приспособување на поставките за екранот).

Намалете ја осветленоста на екранот (Приспособување на поставките за екранот).

Префрлете се од лице на часовник во живо на часовник со статична позадина (Промена на изгледот на часовникот).

Исклучете ја технологијата Bluetooth® кога не користите поврзани функции (Исклучување на поврзувањето на телефонот со Bluetooth).

Исклучете го следењето активност (Поставки за следење активност).

Ограничете го типот на известувања од телефонот (Управување со известувања).

Престанете да емитувате податоци за отчукувањата на срцето на спарени Garmin® уреди (Broadcasting Heart Rate).

Исклучете го мониторингот на срцевиот ритам базиран на рачниот зглоб (Исклучување на мониторот за отчукувањата на срцето базиран на рачниот зглоб).

Исклучете ги автоматските отчитувања на пулсот оксиметар (Промена на режимот за следење на пулсот оксиметар).

 
Компанијата Гиззо Консалтинг дооел, како авторизиран GARMIN партнер и увозник комплетно го застапува GARMIN во Македонија, обезбедува целосна техничка поддршка, сервис и корисничка поддршка. Дистрибуцијата на производите и прием во сервис ја вршат и нашите овластени продажни партнери.
Online упатства и поддршка https://garmin.mk/support 

Во ГАРАНТЕН РОК или пост-гарантен кориснички период, слободно обратете се на нашиот
email info@garmin.mk,
076 306 200 или078 306 200 [viber&whatsapp]
во најкраток рок ќе Ви одговориме со решение.
Ако имате потреба за сервис или реализирање на гаранција, погледнете на дадените линкови.

 

Како да постапам за достава во сервис – https://garmin.mk/info/service

Детали за Garmin 2 години гаранцијаhttps://garmin.mk/info/warranty 

  Прием за проверка во сервис и техничка поддршка
кај овластен партнер
GARMIN Showroom Skopje
НАВИГАТОР ИТС дооел
бул.Партизански одреди бр.107, Карпош. 1000 Скопjе
076 306 200
  Упатство за постапување во случај кога сакате да се ослободите од електронски отпад:
-Електричниот и електронскиот отпад во себе содржи опасни елементи и тешки метали кои доколку дојдат во допир со природата се многу штетни и можат да предизвикаат еколошка катастрофа.
-Граѓаните, имаат право бесплатно да го остават електричниот и електронскиот отпад, односно својот неисправен електричен уред во продажните места, а продавачот е должен да го преземе.