×

Cart

Subtotal:

Упатствo за корисници GARMIN Venu и Vivoactive

Упатство за употреба GARMIN Vivoactive / Venu серија – v.2.2023. превземи.pdf

 

 

Manuali i përdorimit të serive GARMIN Vivoactive / Venu – klikoni dhe shkarkoni.pdf

 
   
Преглед

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква А симбол Копче за дејство

 

Притиснете за да го вклучите часовникот.

Притиснете за да го започнете и стопирате тајмерот за активност.

Држете 2 секунди за да го видите менито со контроли, вклучително и напојувањето на часовникот.

Држете додека не почувствувате 3 вибрации за да ја активирате одликата за помош (Функции за безбедност и следење).

Симбол на буквата Б Назад (Мени) копче

Притиснете за да се вратите на претходниот екран, освен за време на активност.

За време на активност, притиснете за да означите нов круг, започнете нов сет или поза или преминете во следната фаза од тренингот.

Држете за да видите мени со поставки за часовникот и опции за тековниот екран.

Симбол на буквата C Екран на допир

Повлечете нагоре или надолу за да се движите низ погледите, функциите и менијата.

Допрете за да изберете.

Допрете двапати за да го разбудите часовникот.

Повлечете надесно за да се вратите на претходниот екран.

За време на активност, повлечете надесно за да ги видите ликот на часовникот и погледите.

Од лицето на часовникот, повлечете надесно за да ја видите функцијата за кратенка.

За што се може да Ви користи GARMIN часовникот

 

 

Освен точно време и датум, GARMIN smart часовникот ви дава информации за пулс, потрошени калории, начин на спиење, ниво на стрес, ниво на подготвеност за тренинг, а вградени се и апликации за фитнес, пилатес, кардио, теретана, трчање, велосипедизам, скијање,планинарење. Во секоја апликација за одредениот интервал од старт до стоп ви мери колку калории, со кој пулс, ако е outdoor со која брзина, по која патека, VO2max, ефект од тренингот. Сите информации од телефонот ги читате на Вашиот GARMIN часовник. Компатибилно со Android / iPhone.
Совети за екран на допир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повлечете нагоре или надолу за да се движите низ списоците и менијата.

 

Повлечете нагоре или надолу за брзо лизгање.

Допрете за да изберете ставка.

Од лицето на часовникот, повлечете нагоре или надолу за да се движите низ погледите на часовникот.

Допрете еден поглед за да видите дополнителни информации, доколку се достапни.

За време на активност, повлечете нагоре или надолу за да го видите следниот екран со податоци.

За време на активност, повлечете надесно за да ги видите ликот на часовникот и погледите, а повлечете налево за да се вратите во полињата со податоци за активност.

Кога е достапно, изберете го симболот за мени или повлечете нагоре за да ги видите дополнителните опции од менито.

Изведете го секој избор од менито како посебно дејство.

Икони
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Статус на телефонска врска

 

Симбол на отчукувањата на срцето

Статус на мониторот на срцевиот ритам

Симбол на Livetrack

Статус на LiveTrack

Симбол на сензор за брзина и каденца

Статус на сензорот за брзина и каденца

Симбол на светло за велосипед

Статус на светло за велосипед Varia™

Симбол на радарски сензор

Статус на радарот на велосипедот Varia

Симбол на сензор за температура

Статус на сензорот tempe™

Поставување на вашиот часовник

 

 

 

 

 

За целосно искористување на функциите на серијата Vivoactive 4 / Venu® 2, завршете ги овие задачи.

 

Поврзете го часовникот со телефонот користејќи ја апликацијата Garmin Connect™ (Поврзување на вашиот телефон).

Поставете Wi‑Fi® мрежи (Поврзување со Wi‑Fi мрежа).

Поставете музика (Музика).

Поставете го вашиот паричник Garmin Pay™ (Поставување на вашиот паричник Garmin Pay™).

Поставете безбедносни карактеристики (Карактеристики за безбедност и следење).

Паметни карактеристики

 

 

Спарување на вашиот телефон, Поврзани карактеристики, Поврзете ги карактеристиките на IQ, Карактеристики за поврзување со Wi‑Fi
Спарување на вашиот телефон За да го поставите часовникот од серијата Venu® 2, тој мора да се спари директно преку апликацијата Garmin Connect™, наместо преку поставките за Bluetooth® на вашиот телефон.

 

За време на почетното поставување на часовникот, изберете го симболот за означување кога ќе ви биде побарано да се спарите со телефонот.

ЗАБЕЛЕШКА: Ако претходно сте го прескокнале процесот на спарување, можете да го задржите симболот на буквата B и да изберете симбол Поставки > Поврзување > Телефон > Спари телефон за рачно да влезете во режим на спарување.

Скенирајте го QR-кодот со вашиот телефон и следете ги упатствата на екранот за да го завршите процесот на спарување и поставување.

Поврзани карактеристики Поврзаните функции се достапни за вашиот часовник од серијата Venu® 2 кога ќе го поврзете со компатибилен телефон користејќи технологија Bluetooth® и ќе ја инсталирате апликацијата Garmin Connect™ на поврзаниот телефон. Одете на www.garmin.com/apps за повеќе информации. Некои функции се достапни и кога го поврзувате часовникот на мрежа Wi‑Fi®.

 

Телефонски известувања

Ги прикажува телефонските известувања и пораки на вашиот часовник од серијата Venu 2.

LiveTrack

Им овозможува на пријателите и семејството да ги следат вашите трки и активности за обука во реално време. Можете да поканите следбеници користејќи е-пошта или социјални медиуми, дозволувајќи им да ги гледаат вашите податоци во живо на страницата за следење на Garmin Connect.

Поставувања на активност на Garmin Connect

Автоматски ја испраќа вашата активност на вашата сметка на Garmin Connect веднаш штом ќе завршите со снимање на активноста.

Поврзете го IQ™

Ви овозможува да ги проширите функциите на часовникот со нови фаци на часовникот, погледи, апликации и полиња за податоци.

Софтверски ажурирања

Ви овозможува да го ажурирате софтверот на часовникот.

Времето

Ви овозможува да ги видите тековните временски услови и временските прогнози.

Bluetooth сензори

Ви овозможува да поврзете сензори компатибилни со Bluetooth, како што е монитор за отчукувањата на срцето.

Најдете го мојот телефон

Го лоцира вашиот изгубен телефон што е поврзан со часовникот од серијата Venu 2 и моментално е во опсегот на Bluetooth.

Најдете го мојот уред

Го лоцира вашиот изгубен часовник од серијата Venu 2 што е поврзан со вашиот телефон и моментално е во опсегот на Bluetooth.

Нега на уредот Избегнувајте екстремен шок и груб третман, бидејќи може да го наруши животниот век на производот.

 

Избегнувајте притискање на копчињата под вода.

Не користете остар предмет за чистење на уредот.

Никогаш не користете тврд или остар предмет за ракување со екранот на допир, бидејќи може да дојде до оштетување.

Избегнувајте хемиски средства за чистење, растворувачи и репеленти на инсекти кои можат да ги оштетат пластичните компоненти и завршни материјали.

Темелно исплакнете го уредот со свежа вода по изложување на хлор, солена вода, крема за сончање, козметика, алкохол или други груби хемикалии. Долготрајната изложеност на овие супстанции може да го оштети куќиштето.

Чувајте ја кожената лента чиста и сува. Избегнувајте пливање или туширање со кожената лента. Изложеноста на вода или пот може да ја оштети или обезбојува кожената лента. Користете силиконски ленти како алтернатива.

Не чувајте го уредот на места каде што може да дојде до продолжено изложување на екстремни температури, бидејќи тоа може да предизвика трајно оштетување.

Карактеристики за безбедност и следење ВНИМАНИЕ

 

Карактеристиките за безбедност и следење се дополнителни карактеристики и не треба да се потпираат на нив како примарен метод за да се добие итна помош. Апликацијата Garmin Connect™ не контактира со службите за итни случаи во ваше име.

ИЗВЕСТУВАЊЕ

За да ги користите безбедносните функции и функциите за следење, часовникот од серијата Venu® 2 мора да биде поврзан со апликацијата Garmin Connect со помош на технологијата Bluetooth®. Вашиот спарен телефон мора да биде опремен со план за податоци и да биде во област на мрежна покриеност каде што се достапни податоци. Можете да внесете контакти за итни случаи во вашата сметка на Garmin Connect.

За повеќе информации за функциите за безбедност и следење, одете на www.garmin.com/safety.

Помош

Ви овозможува да испратите порака со вашето име, врска LiveTrack и локација GPS (ако е достапна) до вашите контакти за итни случаи.

Откривање инциденти

Кога часовникот од серијата Venu 2 ќе открие инцидент за време на одредени активности на отворено, часовникот испраќа автоматска порака, врска LiveTrack и локација GPS (ако е достапна) до вашите контакти за итни случаи.

LiveTrack

Им овозможува на пријателите и семејството да ги следат вашите трки и активности за обука во реално време. Можете да поканите следбеници користејќи е-пошта или социјални медиуми, дозволувајќи им да ги гледаат вашите податоци во живо на веб-страница.

Враќање на сите стандардни поставки / Restore Можете да ги ресетирате сите поставки на часовникот на фабричките стандардни вредности. Треба да го синхронизирате часовникот со апликацијата Garmin Connect™ за да ги поставите податоците за вашата активност пред да го ресетирате часовникот.

 

Задржете го симболот на буквата Б.

Изберете Симбол за поставки > Систем > Ресетирање.

Изберете опција:

За да ги ресетирате сите поставки на часовникот на стандардните фабрички вредности и да ги избришете сите информации и историја на активности внесени од корисникот, изберете Delete Data и Reset Settings.

ЗАБЕЛЕШКА: Ако сте поставиле паричник Garmin Pay™, оваа опција го брише паричникот од вашиот часовник. Ако имате зачувана музика на часовникот, оваа опција ја брише вашата зачувана музика.

За да ги ресетирате сите поставки на часовникот на стандардните фабрички вредности, вклучувајќи ги податоците од корисничкиот профил, но зачувување на историјата на активности и преземените апликации и датотеки, изберете Ресетирајте ги стандардните поставки.

Activity Tracking and Fitness Metric Accuracy
Точност на метриките за следење на активност и фитнес
Гармин уредите за носење се наменети да бидат алатки за да ви обезбедат информации за поттикнување на активен и здрав начин на живот. Гармин уредите за носење се потпираат на сензори кои го следат вашето движење и други показатели. Податоците и информациите обезбедени од овие уреди се наменети да бидат блиска проценка на вашата активност и следени метрики, но можеби не се прецизно точни. Гармин уредите за носење не се медицински помагала, а податоците обезбедени од нив не се наменети да се користат за медицински цели и не се наменети за дијагностицирање, лекување, лекување или спречување на која било болест. Garmin препорачува да се консултирате со вашиот лекар пред да се вклучите во некоја рутина за вежбање.
Полнење на часовникот
ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ

 

Овој уред содржи литиум-јонска батерија. Видете во водичот Важна безбедност и информации за производот во полето за производот за предупредувања за производот и други важни информации.

ИЗВЕСТУВАЊЕ

За да спречите корозија, темелно исчистете ги и исушете ги контактите и околината пред да ги полните или поврзете на компјутер. Погледнете ги упатствата за чистење (Нега на уредот).

Максимизирање на траењето на батеријата Можете да направите неколку работи за да го продолжите животниот век на батеријата.

 

Вклучете Battery Saver (Управник со батерии).

Престанете да ја користите опцијата „Секогаш вклучено истекување на екранот“ и изберете пократок временски период на екранот (Приспособување на поставките за екранот).

Намалете ја осветленоста на екранот (Приспособување на поставките за екранот).

Префрлете се од лице на часовник во живо на часовник со статична позадина (Промена на изгледот на часовникот).

Исклучете ја технологијата Bluetooth® кога не користите поврзани функции (Исклучување на поврзувањето на телефонот со Bluetooth).

Исклучете го следењето активност (Поставки за следење активност).

Ограничете го типот на известувања од телефонот (Управување со известувања).

Престанете да емитувате податоци за отчукувањата на срцето на спарени Garmin® уреди (Broadcasting Heart Rate).

Исклучете го мониторингот на срцевиот ритам базиран на рачниот зглоб (Исклучување на мониторот за отчукувањата на срцето базиран на рачниот зглоб).

Исклучете ги автоматските отчитувања на пулсот оксиметар (Промена на режимот за следење на пулсот оксиметар).

 
Компанијата Гиззо Консалтинг дооел, како авторизиран GARMIN партнер и увозник комплетно го застапува GARMIN во Македонија, обезбедува целосна техничка поддршка, сервис и корисничка поддршка. Дистрибуцијата на производите и прием во сервис ја вршат и нашите овластени продажни партнери.
Online упатства и поддршка https://garmin.mk/support 

Во ГАРАНТЕН РОК или пост-гарантен кориснички период, слободно обратете се на нашиот
email info@garmin.mk,
076 306 200 или078 306 200 [viber&whatsapp]
во најкраток рок ќе Ви одговориме со решение.
Ако имате потреба за сервис или реализирање на гаранција, погледнете на дадените линкови.

 

Како да постапам за достава во сервис – https://garmin.mk/info/service

Детали за Garmin 2 години гаранцијаhttps://garmin.mk/info/warranty 

  Прием за проверка во сервис и техничка поддршка
кај овластен партнер
GARMIN Showroom Skopje
НАВИГАТОР ИТС дооел
бул.Партизански одреди бр.107, Карпош. 1000 Скопjе
076 306 200
  Упатство за постапување во случај кога сакате да се ослободите од електронски отпад:
-Електричниот и електронскиот отпад во себе содржи опасни елементи и тешки метали кои доколку дојдат во допир со природата се многу штетни и можат да предизвикаат еколошка катастрофа.
-Граѓаните, имаат право бесплатно да го остават електричниот и електронскиот отпад, односно својот неисправен електричен уред во продажните места, а продавачот е должен да го преземе.